Από ρομπότ η συσκευασία των παραγγελιών της Amazon

Από ρομπότ η συσκευασία των παραγγελιών της Amazon

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Amazon εισάγει νέο μοντέλο με τη χρήση μηχανών για τη συσκευασία των ειδών που παραγγέλνουν οι απανταχού πελάτες. Αυτό απειλεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ μέχρι πρότινος το εν λόγω σύστημα είχε δοκιμαστεί πειραματικά σε λίγες αποθήκες της. Γινόταν σάρωση των προϊόντων καθώς περνούσαν πάνω σε ιμάντα μεταφοράς και μετά έμπαιναν εντός δευτερολέπτων στις ανάλογες συσκευασίες. Τα σχετικά ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δύο καλά πληροφορημένες πηγές. Τώρα οι μηχανές συσκευασίας θα τοποθετηθούν από την Amazon σε δεκάδες αποθήκες και αυτό θα σημάνει την κατάργηση 24 θέσεων εργασίας σε καθεμία, όπου απασχολούνται περίπου 2.000 άτομα. Συνολικά στα 55 κέντρα διεκπεραίωσης εμπορευμάτων με συγκεκριμένες προδιαγραφές που διαθέτει η Amazon στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα γίνουν περικοπές άνω των 1.300 θέσεων εργασίας.

Το κόστος

Η εταιρεία προσβλέπει σε απόσβεση των επενδύσεών της σε μηχανήματα μέσα σε δύο χρόνια. Το κάθε μηχάνημα απαιτεί ένα εκατ. δολάρια συν τα λειτουργικά έξοδα. Μέχρι πρότινος το σχέδιο της Amazοn δεν ήταν γνωστό, αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί. Η εισαγωγή μιας τέτοιας τεχνολογίας μπορεί να χρειαστεί και χρόνια έως ότου τεθεί πλήρως στην υπηρεσία μιας εταιρείας. Επιπλέον, θα πρέπει η Amazon να το σκεφθεί σοβαρά πριν αντικαταστήσει θέσεις εργασίας, που της εξασφαλίζουν προνόμια, επιδοτήσεις και την έξωθεν καλή μαρτυρία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους για τον αυτοματισμό, υποβάθμισε τη σημασία του επισημαίνοντας ότι απέχει πολύ ένα πλήρως αυτοματοποιημένο μέλλον. Αλλωστε, η Amazon υπενθύμισε ότι ανοίγει συνεχώς νέες αποθήκες στις ΗΠΑ, αύξησε το ωρομίσθιο και δημιουργεί νέες θέσεις. Βέβαια, όλα αυτά γίνονται με ανταλλάγματα. Οπως αναφέρει το Reuters, πέρυσι η Amazon υποσχέθηκε τη δημιουργία 1.500 θέσεων στην πολιτεία της Αλαμπάμας και η πολιτεία τής το ανταπέδωσε με οικονομική στήριξη 48,7 εκατ. δολαρίων σε ορίζοντα δεκαετίας. Η χρήση μηχανών, όπως οι ιταλικές CartonWrap, σημαίνει ότι αυτές μπορούν να συσκευάσουν 600-700 πακέτα την ώρα, δηλαδή 4-5 φορές περισσότερα από τους ανθρώπους, ανέφεραν έγκυρες πηγές. Παράλληλα, απαιτείται ένας άνθρωπος για να φορτώνει τα επιμέρους προϊόντα, ένας για να ανανεώνει τα χαρτοκιβώτια και να τα κολλάει και ένας τρίτος για να επεμβαίνει εάν δημιουργείται συμφόρηση. Οσοι από τους υπαλλήλους της Amazon καταστούν μη χρήσιμοι θα επανακαταρτιστούν, ώστε να εκτελούν άλλα καθήκοντα. Επιπλέον, η αμερικανική εταιρεία ψηφιακού λιανεμπορίου χρησιμοποιεί μηχανές, γνωστές ως SmartPac, που συσκευάζουν προϊόντα σε φακέλους με το σήμα Amazon.

Συνολικά, η αυτοματοποιημένη συσκευασία θα μπορέσει να μειώσει τις πέντε σειρές εργατών σε δύο σε κάθε αποθήκη, οι οποίοι θα έχουν την αρωγή δύο CartonWrap και μίας SmartPac, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες πηγές.

Η Αmazon δεν είναι η μόνη που καταφεύγει στα ρομπότ. Καλά πληροφορημένη πηγή αναφέρει ότι συναφές πιλοτικό πρόγραμμα μηχανικής συσκευασίας έχει και ο κολοσσός του λιανεμπορίου, Walmart. Ο τελευταίος, πριν από τρεισήμισι χρόνια τοποθέτησε ανάλογα μηχανήματα σε ορισμένες εγκαταστάσεις του, αν και ο ίδιος δεν το επιβεβαίωσε. Η εν λόγω τεχνολογία είναι πολύ σημαντική για το διαδικτυακό λιανεμπόριο, μιας και όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτό αναζητούν ένα μηχανικό χέρι που να μπορεί με μία λαβή να πιάσει διαφορετικά είδη χωρίς να τα σπάσει. Αμέτρητοι εργαζόμενοι της Amazon σε κάθε κέντρο διεκπεραίωσης εκτελούν σε διάφορες παραλλαγές την εργασία αυτή, καθώς ορισμένοι αποθηκεύουν τα αποθέματα, άλλοι επιλέγουν τις παραγγελίες, τρίτοι παίρνουν τα αντίστοιχα προϊόντα και τα τοποθετούν στα σωστά κουτιά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή