ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίδραση στις αγορές μετά την πτώση της Δευτέρας

Αντίδραση στις αγορές μετά την πτώση της Δευτέρας

Γενικευμένη ευφορία επικράτησε χθες στις αγορές Ευρώπης και Αμερικής, καθώς χαμήλωσαν οι τόνοι του εμπορικού πολέμου, και τόσο το Πεκίνο όσο και η Ουάσιγκτον διαβεβαίωσαν πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Ενώ η Wall Street κινείτο ανοδικά με τους δείκτες S&P Dow Jones να σημειώνουν άνοδο κοντά στο 1,3%, στην Ευρώπη έκλεισε με κέρδη σχεδόν 1% ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, που είναι επιρρεπής σε εξελίξεις όσον αφορά το εμπόριο. Ανέκαμψε, άλλωστε, κατά 1% ο κλάδος των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές.

Η μετοχή της Renault υποχώρησε, όμως, καθώς ο εταίρος της, η ιαπωνική Nissan Motor Co., παρουσίασε τα χαμηλότερα ετήσια κέρδη της τελευταίας δεκαετίας. Ανάκαμψη κατά 0,3% σημείωσε, άλλωστε, ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος τις τελευταίες ημέρες είχε δεχθεί πλήγμα από την αιφνιδιαστική επιδείνωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Η ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου υπερκάλυψε την υποχώρηση ορισμένων επιχειρήσεων. Η μετοχή της Vodafone, για παράδειγμα, βρέθηκε χθες σε ελεύθερη πτώση όταν ο όμιλος περιόρισε τα μερίσματα στους μετόχους.

Με  κέρδη έκλεισαν, πάντως, όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες CAC 40 του Παρισιού και FTSE MIB  του Μιλάνου να κλείνουν με άνοδο 1,5% και 1,45% αντιστοίχως. «Υπάρχει κάποια ανάκαμψη, αλλά πρέπει πάντως να δούμε αν θα διαρκέσει ή όχι», σχολίασε ο Μάρκους Χούμπερ, διαπραγματευτής στο Σίτι του Λονδίνου, σχολιάζοντας την απότομη αλλαγή του κλίματος στις αγορές. Ο ίδιος προβλέπει, πάντως, πως «θα υπάρξει κάποια συμφωνία αλλά θα είναι του είδους που απλώς θα δώσει σε ΗΠΑ και Κίνα τη δυνατότητα να κρατήσουν τα προσχήματα». Σε ό,τι αφορά τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου, έκλεισε με άνοδο 1,09%, αλλά η στερλίνα σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο  εβδομάδων, υποχωρώντας στο 1,2909 δολάριο. Νωρίτερα, είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία που εμφανίζουν επιβράδυνση στην αύξηση των μισθών των Βρετανών, όπως επίσης και επιβράδυνση στην αύξηση της απασχόλησης.

Ανοδικά κινείτο, άλλωστε, η Wall Street, ενώ ο δείκτης του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων σημείωσε άνοδο 0,17%. Ανοδο σημείωσαν επίσης οι τιμές του πετρελαίου, όταν έγινε γνωστό ότι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία δέχθηκαν πλήγμα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το αργό ΗΠΑ κινείτο το βράδυ στα 61,97 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 73,58 δολάρια το βαρέλι.