Ισχυρές αναταράξεις στην Bayer μετά την εξαγορά της Monsanto

Ισχυρές αναταράξεις στην Bayer μετά την εξαγορά της Monsanto

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα μία καταδικαστική απόφαση έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες εις βάρος της Monsanto εξαιτίας του ζιζανιοκτόνου της Roundup, το οποίο έχει κριθεί ως καρκινογόνο. Στην Καλιφόρνια, δικαστήριο απεφάνθη στις αρχές της εβδομάδας ότι το ζιζανιοκτόνο αυτό ήταν ο λόγος που οι Πίλιοντ, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Αμερικανών, προσεβλήθησαν από καρκίνο μετά τη μακρόχρονη χρήση του. Η απόφαση του δικαστηρίου υποχρεώνει τη Monsanto στη χορήγηση αποζημίωσης 2,055 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 55 εκατ. δολάρια αφορούν τα ιατρικά έξοδα και την ψυχική και σωματική βλάβη των εναγόντων. Σημειωτέον, πως η εν λόγω αμερικανική εταιρεία εξαγοράστηκε από τον γερμανικό κολοσσό της Bayer αντί 63 δισ. δολαρίων και είχε θεωρηθεί σημαντική επιχειρηματική κίνηση, διευρύνοντας το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο. Εκτοτε, έχουν εκδικαστεί από αμερικανικά δικαστήρια συνολικά τρεις αγωγές, με τελευταία αυτήν των Αλβα και Αλμπέρτας Πίλιοντ, που πάσχουν από λέμφωμα μη Χότζκιν.

Τον Μάρτιο, δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο επιδίκασε 80 εκατ. δολάρια σε Καλιφορνέζο καρκινοπαθή, ενώ και πέρυσι τον Αύγουστο επιδικάστηκαν πάλι 289 εκατ. δολάρια σε Καλιφορνέζο κηπουρό που χρησιμοποιούσε Roundup στην εργασία του. Eκκρεμούν αυτή τη στιγμή εις βάρος της Monsanto περισσότερες από 13.400 αγωγές, με αφορμή το αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο με βασικό συστατικό τη γλυφοσάτη, η οποία δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1970 από τη Monsanto, όπως αναφέρει το BBC, και έκτοτε χρησιμοποιείται ευρέως στα ζιζανιοκτόνα σε όλον τον κόσμο.

Μόλις προ δεκαπενθημέρου οι μέτοχοι της Bayer στράφηκαν εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου της Βέρνερ Μπάουμαν, επικρίνοντας τους χειρισμούς του στην υπόθεση Monsanto. Oι δικαστικές διαμάχες με αποκορύφωμα την τελευταία, η οποία κατέληξε στην αποζημίωση άνω των 2 δισ. δολαρίων, έχουν προκαλέσει δραστική πτώση της τιμής της μετοχής της Bayer. Αφ’ ης στιγμής πέρυσι τον Ιούνιο απέκτησε τη Monsanto, η χρηματιστηριακή της αξία υποχώρησε 40%, όπως αναφέρει το Bloomberg, επισημαίνοντας πως πιθανώς να πρέπει η γερμανική εταιρεία να αλλάξει υπερασπιστική γραμμή, να μην εφεσιβάλει τις δικαστικές αποφάσεις και να επιδιώξει εξωδικαστικό διακανονισμό. Χθες, η μετοχή της υποχώρησε σε ναδίρ 7ετίας και μετά υποχωρούσε 2,3%. Αναλυτές του Bloomberg Intelligence θεωρούν πως ένας διακανονισμός μπορεί να φθάσει και τα 10 δισ. δολάρια συνολικά. Κατά τον Μίκα Ντορτς, της νομικής εταιρείας Ρots Law Firm, που έχει ετοιμάσει τους φακέλους πολλών αγωγών κατά της Monsanto εξαιτίας του Roundup, η Βayer πρέπει να προσέλθει με ένα βιώσιμο σχέδιο, ειδάλλως οι ζημίες της θα αυξηθούν. Η δε Monsanto μετά και την τελευταία απόφαση πρέπει να συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα των καταγγελιών των χρηστών του ζιζανιοκτόνου.

Αποζημίωση

Στην τελευταία υπόθεση το δικαστήριο απεφάνθη ότι η Monsanto αδιαφόρησε για το παρασκεύασμα και αμέλησε να ενημερώσει για τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση του.

Η Bayer αρνείται την επικινδυνότητά του και επικαλείται διάφορες έρευνες, καθώς και την πρόσφατη απόφαση της ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ ότι υπάρχει συναίνεση μεταξύ κορυφαίων οργανισμών υγείας σε όλον τον κόσμο ότι τα προϊόντα με γλυφοσάτη δεν είναι καρκινογόνα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια. Επιπλέον, αναφέρει ότι οι Αλβα και Αλμπέρτα Πίλιοντ ήδη έπασχαν από άλλες ασθένειες, οι οποίες είναι γνωστές ως παράγοντες καρκίνου. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι των Πίλιοντ χαρακτηρίζουν την απόφαση του δικαστηρίου ιστορική. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή