ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβράδυνση ανάπτυξης στην Κίνα τον Απρίλιο

Επιβράδυνση ανάπτυξης στην Κίνα τον Απρίλιο

Η κινεζική οικονομία επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο, με τις λιανικές πωλήσεις να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003, γεγονός που δείχνει ότι οι Κινέζοι καταναλωτές ήταν ανήσυχοι για την πορεία της οικονομίας ακόμη και πριν από την τελευταία κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας. Η υποχώρηση λιανικών πωλήσεων, βιομηχανικής παραγωγής και επενδύσεων τον Απρίλιο και η επιβολή επιπλέον δασμών από τις ΗΠΑ ενισχύουν τις προσδοκίες πως το Πεκίνο θα εγκρίνει επιπλέον μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Τα στοιχεία του Απριλίου δείχνουν πόσο ευάλωτη παραμένει η κινεζική οικονομία ακριβώς τη στιγμή που οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την πίεση αυξάνοντας στο 25% τους δασμούς σε εισαγωγές από την Κίνα ύψους 200 δισ. δολαρίων τον χρόνο, ενώ απειλούν να πράξουν το ίδιο και στις υπόλοιπες εισαγωγές από την Kίνα ύψους 300 δισ. δολαρίων. Οι πωλήσεις ρούχων υποχώρησαν τον Απρίλιο στην Κίνα για πρώτη φορά από το 2009, ενώ το σύνολο των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 7,2% σε ετήσια βάση, επίδοση που είναι η χειρότερο από το 2003, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας. Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν πως οι Κινέζοι καταναλωτές μειώνουν πλέον τις δαπάνες για προϊόντα καθημερινής χρήσης και όχι μόνο για πιο ακριβά είδη όπως αυτοκίνητα.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 14,6% τον Απρίλιο, δέκατο συναπτό μήνα μείωσης των πωλήσεων. «Οι αδύναμες λιανικές πωλήσεις οφείλονται εν μέρει στην επιδείνωση της απασχόλησης και στην υποχώρηση του εισοδήματος της μεσαίας και της εργατικής τάξης», εξηγεί στο Reuters ο Νι Γουέν, οικονομολόγος της Hwabao Trust. Οι βιομηχανικές πωλήσεις της Κίνας αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 5,4%, δηλαδή επιβραδύνθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με τον ρυθμό μεταβολής 8,5% που είχαν καταγράψει τον Μάρτιο. Αναλυτές που είχαν πάρει μέρος σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει ρυθμό μεταβολής των βιομηχανικών πωλήσεων κατά 6,5%. Οι εξαγωγές της Κίνας επίσης επιβραδύνθηκαν τον Απρίλιο εν μέσω αναταραχής στο εμπόριο αλλά και εξαιτίας μειωμένης ζήτησης παγκοσμίως, ενώ και ο ρυθμός μεταβολής των νέων παραγγελιών ήταν ασθενικός. Η μείωση της κατανάλωσης στην Κίνα σε συνδυασμό με ασθενική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας σημαίνει πως η κινεζική οικονομία χάνει δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, ακριβώς τη στιγμή που τους χρειάζεται περισσότερο καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.