Κίνα: Βαρύ πλήγμα από παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο

Κίνα: Βαρύ πλήγμα από παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης, άνοδος του χρέους πάνω από το 300% του ΑΕΠ και φυγή ξένων επιχειρήσεων είναι το χειρότερο σενάριο για την Κίνα σε περίπτωση παρατεταμένου εμπορικού πολέμου, σύμφωνα με αναλυτές μεγάλων τραπεζών.

Bank of America, Morgan Stanley και UBS προβλέπουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα κάτω από το 6% το 2019, για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Υποχώρηση της ανάπτυξης στο 5,8%, όπως προβλέπει η BofA, θα δημιουργήσει «πολύ χειρότερο αναπτυξιακό περιβάλλον από αυτό που υποδηλώνει ο αριθμός», λέει στο Bloomberg η Ελεν Κιάο, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας για την Κίνα. Οι αναλυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν το πλήγμα που θα δεχθεί η Κίνα, η οποία αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες το παγκόσμιο κέντρο μεταποίησης, καθώς η επιβολή δασμών αναγκάζει πολλές εταιρείες να μετακομίσουν στο εξωτερικό. Προειδοποιούν, παράλληλα, ότι θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική αύξηση του χρέους, το οποίο πλησιάζει ήδη στο 300% του ΑΕΠ, καθώς το Πεκίνο θα προσπαθήσει να υποστηρίξει την οικονομία με επιπλέον δαπάνες.

Σύμφωνα με οικονομολόγους που πήραν μέρος σε έρευνα του Bloomberg, οι επιπλέον δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε εισαγωγές από την Κίνα ύψους 200 δισ. τον χρόνο θα περιορίσουν το κινεζικό ΑΕΠ κατά 0,3% το 2019 και κατά επιπλέον 0,6% εάν ο Τραμπ πραγματοποιήσει την απειλή για επιβολή υψηλότερων δασμών σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα. Στο σενάριο που ΗΠΑ και Κίνα επιβάλλουν δασμούς 25% σε όλες τις εκατέρωθεν εισαγωγές, η ανάπτυξη στην Κίνα θα υποχωρήσει στο 5,5% το 2020, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Κατά τη Citigroup, οι επιβληθέντες ήδη δασμοί θα οδηγήσουν στην απώλεια 4,4 εκατ. θέσεων εργασίας στην Κίνα. Ωστόσο, η σοβαρότερη απειλή για τη χώρα σε περίπτωση μακροχρόνιου εμπορικού πολέμου είναι η ζημία που θα υποστεί το οικονομικό της μοντέλο. Οι δασμοί που έχουν ήδη επιβληθεί προκαλούν σημαντικές αλλαγές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, που δεν θα αντιστραφούν εύκολα. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να επιταχύνει τη φυγή βιομηχανιών που ήδη δυσανασχετούν από την αύξηση του εργασιακού κόστους. «Χαμηλότερη μακροπρόθεσμη αύξηση των επενδύσεων, σε συνδυασμό με περιορισμένη πρόσβαση σε ξένη τεχνογνωσία, θα σημάνει μόνιμο πλήγμα στον μακροπρόθεσμο ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας», εξηγεί ο Κλάους Μπάαντερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Societe Generale. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή