Ο Λευκός Οίκος κλείνει την αμερικανική αγορά για τη Huawei

Ο Λευκός Οίκος κλείνει την αμερικανική αγορά για τη Huawei

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με την Κίνα για την επικράτηση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G, περιορίζοντας δραστικά την πρόσβαση της κινεζικής Huawei (και της ZTE) στην αμερικανική αγορά αλλά και σε Αμερικανούς προμηθευτές. Η απόφαση θα αποτελέσει πολύ μεγάλο πλήγμα για τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιακού υλικού παγκοσμίως, ενώ πολλά χρήματα αναμένεται να χάσουν και οι Αμερικανοί προμηθευτές της. Το Πεκίνο ανακοίνωσε πως θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των κινεζικών εταιρειών, ενώ η Huawei ανακοίνωσε πως είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση, ώστε να αποφασίσουν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των προϊόντων της.

Ο Τραμπ υπέγραψε τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) διάταγμα που απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από εταιρείες που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Στο διάταγμα Τραμπ δεν αναφέρεται ονομαστικά η Huawei, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν χαρακτηρίσει προηγουμένως την κινεζική εταιρεία ως «απειλή», ενώ η Ουάσιγκτον πιέζει τους εταίρους της να μην χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Huawei στα επόμενης γενιάς δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G. Λίγη ώρα αργότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωνε πως πρόσθεσε τη Huawei και 70 θυγατρικές της σε κατάλογο εταιρειών που απαγορεύεται να αγοράσουν υλικό και τεχνολογία από αμερικανικές εταιρείες χωρίς την προηγούμενη έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ανάλογη απόφαση των ΗΠΑ πέρυσι κατά της κινεζικής εταιρείας κατασκευής κινητών τηλεφώνων ZTE είχε οδηγήσει την επιχείρηση στα πρόθυρα της κατάρρευσης, προτού παρέμβει ο Τραμπ και επιτευχθεί συμφωνία. Κατά τους αναλυτές, ο περιορισμός της πρόσβασης στην αμερικανική αγορά και σε Αμερικανούς προμηθευτές θα προκαλέσει κατ’ ελάχιστον μεγάλη αναστάτωση στη λειτουργία της Huawei και στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούσε να την οδηγήσει στη χρεοκοπία, ενώ πλήγμα θα δεχθούν και οι Αμερικανοί προμηθευτές της μεγαλύτερης εταιρείας πώλησης τηλεπικοινωνιακού υλικού παγκοσμίως και της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής κινητών τηλεφώνων. Παράλληλα, είναι πιθανό να προκαλέσει σημαντική αναταραχή στην παγκόσμια τεχνολογική εφοδιαστική αλυσίδα και να οδηγήσει στην καθυστέρηση ανάπτυξης των νέων δικτύων 5G. «Η επίπτωση υπερβαίνει κατά πολύ τις φιλοδοξίες (της Huawei) για 5G, διότι χωρίς Αμερικανούς προμηθευτές, όπως οι Qualcomm και Marvell, δεν μπορούν καν να συνεχίσουν τις συνηθισμένες λειτουργίες τους», εξηγεί στο Bloomberg ο Ρότζερ Σενγκ, αναλυτής της Gartner με βάση στην Κίνα. «Ωστόσο, ένα ερώτημα έχει μείνει αναπάντητο: πόσο αυστηρά θα εφαρμόσουν οι ΗΠΑ την απαγόρευση». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή