Η Google κόβει το Android από κινητά, τάμπλετ της Huawei

Η Google κόβει το Android από κινητά, τάμπλετ της Huawei

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei δέχθηκε χθες την πρώτη ομοβροντία μέτρων στο πλαίσιο του αποκλεισμού της από την αμερικανική αγορά, με την Google να ανακαλεί την άδεια χρήσης του λειτουργικού συστήματος Android για κινητά και αμερικανικές εταιρείες κατασκευής επεξεργαστών, όπως οι Intel και Qualcomm, να σταματούν να προμηθεύουν με υλικό την κινεζική εταιρεία. Η εξέλιξη ενδεχομένως να σηματοδοτήσει την επίσημη αρχή ενός τεχνολογικού Ψυχρού Πολέμου, καθώς η Κίνα θα μπορούσε σε αντίποινα να επιβάλει κυρώσεις σε αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως η Apple, με αποτέλεσμα να απειληθούν με διάλυση παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η Google διέκοψε χθες κάθε επιχειρηματική συνεργασία που περιλαμβάνει τη μεταφορά υλικού, λογισμικού και τεχνικών υπηρεσιών με τον δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως. Οσοι καταναλωτές κατέχουν ήδη κινητό τηλέφωνο με λογισμικό και εφαρμογές της Google (Google Play, Google Maps κ.λπ.) θα μπορούν να το χρησιμοποιούν και να «κατεβάζουν» ενημερώσεις που θα κυκλοφορεί η Google, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου Τύπου της εταιρείας στο Reuters, που αποκάλυψε την είδηση. Η αναστολή υποστήριξης του λογισμικού Android και των εφαρμογών του θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις πωλήσεις Huawei εκτός Κίνας, διότι η κινεζική εταιρεία χάνει την πρόσβαση στις ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος Android. Οι μελλοντικές εκδόσεις κινητών Huawei που θα λειτουργούν με Android δεν θα έχουν επίσης πρόσβαση σε δημοφιλείς υπηρεσίες, όπως Google Play Store, Gmail και YouTube. «H Huawei θα μπορεί να χρησιμοποιεί την έκδοση του Android που είναι δημόσια διαθέσιμη και δεν θα έχει πρόσβαση σε εφαρμογές και υπηρεσίες της Google που καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα», ανέφερε ανώνυμη πηγή στο Reuters. Η κινεζική εταιρεία ανακοίνωσε χθες πως θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει με ενημερώσεις ασφαλείας τα κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ της. Ωστόσο, η Huawei δεν ανέφερε τι θα συμβεί με κινητά τηλέφωνα που θα πουλάει στο μέλλον, τα οποία είναι απίθανο να διαθέτουν πρόσβαση σε δημοφιλείς υπηρεσίες της Google αν δεν έχει δοθεί ειδική άδεια από την αμερικανική κυβέρνηση. Τα κινητά τηλέφωνα Huawei που κυκλοφορούν στην κινεζική αγορά διαθέτουν δικό τους λειτουργικό σύστημα που βασίζεται σε έκδοση ανοικτού λογισμικού του Android, αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες της Google. Περίπου τα μισά από τα 208 εκατ. κινητά τηλέφωνα που πούλησε πέρυσι η Huawei ήταν εκτός Κίνας, ενώ η μεγαλύτερη αγορά για τη Huawei εκτός Κίνας ήταν η ευρωπαϊκή, με μερίδιο αγοράς 29% το πρώτο τρίμηνο του 2019. Η απαγόρευση πρόσβασης σε λογισμικό και υπηρεσίες Google πιθανώς θα κοστίσει στη Huawei όλες τις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων εκτός Κίνας, σχολίασε στο Reuters ο αναλυτής Ρίτσαρντ Ουίνσδορ.

Αυτό δεν ήταν το μοναδικό πλήγμα που δέχθηκε η κινεζική εταιρεία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού υλικού παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Bloomberg, κατασκευαστές ηλεκτρονικών επεξεργαστών, περιλαμβανομένων των Intel, Qualcomm, Xilinx και Broadcom, ενημέρωσαν το προσωπικό τους πως δεν θα προμηθεύουν πλέον με υλικό τη Huawei. Την Παρασκευή η αμερικανική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την πρόσβαση της Huawei στην αμερικανική αγορά και την προμήθεια υλικού από αμερικανικές εταιρείες χωρίς τη χορήγηση ειδικής άδειας. Παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί η Huawei από τις αποφάσεις της Ουάσιγκτον, καθώς επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες προσπαθούν να εκτιμήσουν την κατάσταση. Ειδικοί σε θέματα επεξεργαστών αμφιβάλλουν κατά πόσον η Huawei είναι σε θέση να συνεχίσει να λειτουργεί αν η Ουάσιγκτον δεν χαλαρώσει την απαγόρευση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή