Στο επίκεντρο ξανά οι υπέρογκες αμοιβές των CEO

Στο επίκεντρο ξανά οι υπέρογκες αμοιβές των CEO

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται εν εξελίξει η περίοδος των γενικών συνελεύσεων των μετόχων των μεγάλων εταιρειών και το σενάριο εξελίσσεται, όπως πάντα, και οι διευθύνοντες σύμβουλοι αμείβονται με υψηλά ποσά. Ισως κληθούν να χειριστούν τις λεκτικές επιθέσεις μερικών μετόχων, μπορεί να διεξαχθεί μία ψηφοφορία –ελαφρώς ενοχλητική για τους ίδιους– σχετικά με τις αποδοχές τους και έπειτα από ενδελεχή ανάλυση μία συμβουλευτική επιτροπή να εγκρίνει τελικά το γελοίο πακέτο τους. Οι δυσθεώρητες αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων δεν αποτελούν κάτι καινούργιο. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 τα στελέχη της General Motors είχαν δεχθεί δριμεία κριτική, επειδή έλαβαν αμοιβές 1 εκατ. δολ., ενώ την ίδια στιγμή οι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοί τους επωμίζονταν μειώσεις μισθών. Νόμος, που ψηφίστηκε επί Κλίντον, στόχευε να ελέγξει την κατάσταση και έθεσε όριο το 1 εκατ. δολ. στη φοροαπαλλαγή που μπορούσε να ζητήσει μία εταιρεία από την αμοιβή του επικεφαλής της. Ως απάντηση τα διοικητικά συμβούλια χορήγησαν περισσότερες μετοχές και οψιόν σε αυτούς. Αυτή η μετάβαση στα πακέτα αμοιβών που βασίζονται σε μετοχές είναι κι ένας από τους λόγους που έχουν δυσανάλογα ωφεληθεί οι επικεφαλής των ομίλων, ενώ ορισμένοι εξ αυτών εισπράττουν πάνω από 1.000 φορές τον μέσο μισθό ενός υπαλλήλου τους.

Μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι σε όρους δολαρίου του 2017 οι απολαβές των διευθυνόντων συμβούλων την περίοδο 1978-2017 εκτινάχθηκαν κατά σχεδόν 1.000%. Εν αντιθέσει ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε αντίστοιχα 637%, όταν ο μισθός ενός τυπικού υπαλλήλου αυξήθηκε μόλις 11,2%. Το ωρομίσθιο παρέμεινε αμετάβλητο σε πραγματικούς αριθμούς την περίοδο 2000-2018 και στη συνέχεια ανήλθε. Το θέμα των εξωφρενικών αμοιβών των διευθυνόντων συμβούλων επανέφερε στη δημοσιότητα η Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, εγγονή του συνιδρυτή της Walt Disney, Ρόι Ντίσνεϊ. Χαρακτήρισε τα 65 εκατ. δολάρια της αμοιβής του Μπομπ Αϊγκερ, του επικεφαλής του ομίλου, «τρέλα». Στη συνέχεια κατηγόρησε την εταιρεία επειδή καυχιέται πως πληρώνει τους εργαζόμενους των πάρκων της με 15 δολάρια την ώρα, δηλαδή διπλάσια από τον μέσον όρο των ΗΠΑ. «Μεγάλη δουλειά», είπε. Ο Μπομπ Αϊγκερ παίρνει 1.424 φορές τον μέσο μισθό των υπαλλήλων της Disney, ενώ οι απλοί εργαζόμενοι, που περνούν ακρόαση για τα θεματικά πάρκα της, μετά βίας επιβιώνουν.

Στον κλάδο των βιοφαρμακευτικών εταιρειών οι επικεφαλής τους επωφελήθηκαν από την αύξηση τιμών στα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Βέβαια, οι μεγάλες επιχειρήσεις γίνονται μεγαλύτερες και κατά κάποιον τρόπο πιο περίπλοκες. H Disney, λόγου χάριν, μόλις απέκτησε μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της 21st Century Fox στα ΜΜΕ και στην ψυχαγωγία αντί 71,3 δισ. δολαρίων. Η ΑΤ&Τ αγόρασε την Time Warner αντί 85 εκατ. δολ. Ομως, κανένας δεν λέει ότι ο κ. Αϊγκερ δεν είναι από τους καλύτερους επικεφαλής ομίλων, αν και η αύξηση της αμοιβής του ξεπερνά την αύξηση και των εσόδων και των κερδών της Disney.

Οι πιο διακεκριμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι το αξίζουν να επιβραβευθούν για το πώς διοίκησαν την εταιρεία τους και είναι λογικό ένα μέρος των αμοιβών τους να συνδεθεί με την κερδοφορία της. Εκείνο που δεν έχει λογική είναι το να αφήνει κανείς τον/την υπάλληλο 1.000 «μίλια» πίσω τους με το σκεπτικό πως εκείνος ή εκείνη θα αναζητήσουν κάποια άλλη δουλειά. Γιατί τα Δ.Σ. δεν υιοθετούν την ίδια προσέγγιση που ακολουθούν με τους εργαζομένους τους; Θα μπορούσε κανείς άλλος να δουλεύει με τα μισά και να κάνει την Οracle να αποδίδει το 90% από όσο αποδίδει υπό τη διοίκηση των δύο επικεφαλής της που εισπράττουν 100 εκατ. δολάρια; Αλλωστε, τα Δ.Σ. πρέπει να συνδέσουν την αύξηση των αμοιβών των διευθυνόντων με εκείνη των υπαλλήλων. Ετσι κι εκείνοι θα συμμετάσχουν κάπως στην αύξηση πωλήσεων και στα κέρδη στα οποία συνέβαλαν.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή