Περίοδο χάριτος 90 ημερών στη Huawei παρέχουν οι ΗΠΑ

Περίοδο χάριτος 90 ημερών στη Huawei παρέχουν οι ΗΠΑ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ ήραν για 90 ημέρες τους περιορισμούς στην κινεζική  Huawei, επιτρέποντάς της να αγοράζει εξοπλισμό αμερικανικής κατασκευής για να συντηρήσει τα υπάρχοντα τηλεπικοινωνιακά της δίκτυα. Eπιπλέον, για την τρίμηνη περίοδο αυτή, με λήξη στις 19 Αυγούστου, θα προσφέρει η εταιρεία και αναβαθμίσεις του λογισμικού των κινητών της τηλεφώνων. Οι περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν για τα νέα δίκτυα. Ο κινεζικός κολοσσός χαρακτήρισε αμελητέο τον αντίκτυπο αυτής της απόφασης, εφόσον είχε ήδη προετοιμαστεί για τις συνέπειες των αμερικανικών μέτρων. Στόχος της άρσης αυτής είναι να δοθεί περιθώριο χρόνου στα αμερικανικά δίκτυα που χρησιμοποιούν εξοπλισμό Huawei να προετοιμαστούν για τη μετάβαση. Επιπλέον, η Huawei πιστεύει πως η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να αγοράζει εξοπλισμό από αυτήν για τα δικά της δίκτυα. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, σημειωτέον, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ απαγόρευσε στον κινεζικό όμιλο υψηλής τεχνολογίας να αποκτά αμερικανικά αγαθά, σηματοδοτώντας κλιμάκωση στον σινοαμερικανικό πόλεμο. Την απόφασή του το υπουργείο την αιτιολόγησε με το επιχείρημα ότι η Huawei συμμετέχει σε δραστηριότητες οι οποίες βλάπτουν την εθνική ασφάλεια της χώρας. Οι δύο χώρες αύξησαν εκατέρωθεν τους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα τους, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε πως η Κίνα υπαναχώρησε των αρχικών της δεσμεύσεων, τις οποίες έλαβε στη διάρκεια των πολύμηνων διμερών διαπραγματεύσεων. Μετά τις εξελίξεις αυτές, οι τιμές των μετοχών των αμερικανικών εταιρειών, οι οποίες προμηθεύουν την Huawei, δηλαδή οι Qualcomm, Intel και Lumentum Holdings, εμφάνισαν άνοδο κατά τις χθεσινές πρωινές συναλλαγές.

Ακόμα δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο τι ακριβώς επιτρέπει η τρίμηνη περίοδος χάριτος, αλλά, εάν η Huawei θα εξακολουθήσει να αγοράζει εξαρτήματα από εταιρείες των ΗΠΑ, τότε το πιθανότερο είναι να δημιουργήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα αποθέματα, όπως παρατηρεί ο αναλυτής Μαρκ Κέλεχερ της D.A. Davidson. Οταν έγιναν γνωστά τα περί παράτασης, το γουάν ενισχύθηκε προς το δολάριο, διότι οι επενδυτές κάπως καθησυχάστηκαν. Φοβούνται ότι η κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης θα επιδράσει αρνητικά στην ισοτιμία του νομίσματος. Το Πεκίνο, από την πλευρά του, διατρανώνει ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προασπίσει τα συμφέροντα των εταιρειών του, χωρίς να διευκρινίζει εάν ή πώς θα απαντήσει στις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Huawei.

Σε επίσκεψή του σε περιοχή της νότιας Κίνας πλούσια σε σπάνιες γαίες, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ άφησε να εννοηθεί ότι αυτό το πεδίο θα είναι το επόμενο μέτωπο του σινοαμερικανικού πολέμου – oι σπάνιες γαίες είναι 17 χημικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικές συσκευές. Η Κίνα παράγει το 80% των σπάνιων γαιών οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν σε ηλεκτρονικά είδη που εισήχθησαν το 2017 από τις ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τον κινεζικό κολοσσό της Huawei ότι έχει ανάμειξη σε τραπεζική απάτη, στοχεύοντας να αποκτήσει προϊόντα και υπηρεσίες από το Ιράν και να διακινήσει κεφάλαια μέσω του διεθνούς τραπεζικού συστήματος. Η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, ανέστειλε δραστηριότητές της με την Huawei, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το Reuters, εγείροντας ερωτήματα για τα κινητά Huawei με το λειτουργικό σύστημα Android της Google. Με την τρίμηνη περίοδο χάριτος εταιρείες όπως η Google θα μπορούν να συνεχίσουν την παροχή υπηρεσιών και τεχνικής στήριξης σε χρήστες με έξυπνα κινητά τηλέφωνα Huawei που ήταν διαθέσιμα στην αγορά μέχρι και τις 16 Μαΐου. Τέλος, διευκολύνεται η κινεζική εταιρεία να συμμετάσχει σε ανάπτυξη προδιαγραφών για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5ης γενιάς. Πάντως, ο Ρεν Ζενγκφέι, ιδρυτής και επικεφαλής της, διατείνεται πως καμία άλλη επιχείρηση δεν μπορεί την επόμενη διετία ή τριετία να συμβαδίσει με αυτήν στα δίκτυα 5ης γενιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή