Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η British Steel

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η British Steel

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φάσμα της χρεοκοπίας αντιμετωπίζει η δεύτερη σε μέγεθος βιομηχανία χάλυβα της Βρετανίας, British Steel, αν δεν εγκριθεί το δάνειο ύψους 38 εκατ. δολαρίων που έχει ζητήσει από τη βρετανική κυβέρνηση. Αν η British Steel καταρρεύσει, θα πάρει μαζί της περίπου 5.000 θέσεις εργασίας, ενώ θα θέσει σε κίνδυνο άλλες 20.000 θέσεις στην αλυσίδα προσφοράς στον κλάδο. Η κακοδαιμονία της British Steel οφείλεται, όμως, στη μειωμένη ζήτηση, στα παρεπόμενα του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου αλλά και στην αβεβαιότητα που περιβάλλει τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε.

Την είδηση αναφέρουν δύο πηγές με πρόσβαση στις σχετικές συνομιλίες ανάμεσα στη βιομηχανία και στο Λονδίνο, ενώ οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Η μία από τις πηγές πρόσθεσε, μάλιστα, πως μία από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες πιστώτριες της British Steel απέσυρε τη στήριξή της από τη βιομηχανία και «το ρευστό που διέθετε η British Steel δεν επαρκούσε για να αντέξει όταν την εγκατέλειψε έστω και μία μόνο από τις τράπεζές της». Μιλώντας στο Reuters, αναλυτές του κλάδου επισημαίνουν πως έχει προηγηθεί η κατάρρευση των συνομιλιών ανάμεσα στη γερμανική εταιρεία χαλυβουργείων Thyssenkrupp και την ινδική ομόλογή της Tata Steel. Οι συνομιλίες στόχευαν στη συγχώνευση των δραστηριοτήτων των δύο εταιρειών στην Ευρώπη, με σκοπό τη δημιουργία της δεύτερης σε μέγεθος βιομηχανίας χάλυβα στην Ε.Ε. μετά την ArcelorMittal.

Η ματαίωση των σχεδίων για την εν λόγω συγχώνευση αφήνει, έτσι, κατακερματισμένη την ευρωπαϊκή αγορά χάλυβα και κατά συνέπεια ευάλωτη στις οικονομικές κρίσεις. Ενδέχεται, άλλωστε, να διακυβεύσει την τύχη των μεγαλύτερων χαλυβουργείων της Βρετανίας, που βρίσκονται στην Ουαλλία και ανήκουν στην Tata Steel. Μέχρι στιγμής, η βρετανική κυβέρνηση υπόσχεται να στηρίξει με κάθε τρόπο τη βιομηχανία, χωρίς ωστόσο να έχει δεσμευτεί για τη χορήγηση δανείου. Τον περασμένο μήνα, άλλωστε, παρέσχε στην British Steel δάνειο ύψους 154 εκατ. δολαρίων για να τη διευκολύνει να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις εκπομπές ρύπων. Το θέμα έχει προσλάβει πολιτικές διαστάσεις στη Βρετανία, με τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, να προειδοποιεί για την απώλεια «χιλιάδων θέσεων εργασίας» στη βόρεια Αγγλία σε περίπτωση κατάρρευσης της British Steel.

Μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο ο Αντριου Στίβενσον, υφυπουργός Επιχειρήσεων, τόνισε πως η κυβέρνηση «θα κινήσει κάθε πέτρα για να στηρίξει» την κρίσιμη αυτή βιομηχανία. Στο πλαίσιο των προσπαθειών της έχει προσεγγίσει την Tata Steel, στην οποία ανήκε μέχρι πρόσφατα η British Steel. Η British Steel έχει περιέλθει στον έλεγχο της εταιρείας Greybull Capital, που την εξαγόρασε από την ινδική Tata Steel και στη συνέχεια επένδυσε κεφάλαια στην εταιρεία. Προ διετίας πέτυχε να εμφανίσει κερδοφορία. Το περασμένο έτος, όμως, προχώρησε στην κατάργηση 400 θέσεων εργασίας επικαλούμενη παράγοντες όπως η διολίσθηση της στερλίνας και η αβεβαιότητα που έχει καλλιεργηθεί ενόψει του Brexit. «Ολος ο μεταποιητικός τομέας αναζητεί απεγνωσμένα βεβαιότητα γύρω από το τι θα συμβεί με την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.», τόνισε χθες η Ενωση Βρετανικών Βιομηχανιών Χάλυβα. Στην ίδια ανακοίνωση υπογράμμισε πως ο κλάδος αδυνατεί να προγραμματίσει για το μέλλον, καθώς δεν γνωρίζει τι σχέση θα έχει εφεξής με τη μεγαλύτερη αγορά των προϊόντων του. 

Η Greybull Capital, που αναλαμβάνει την εξυγίανση προβληματικών επιχειρήσεων, είχε επίσης υπό τον έλεγχό της την αεροπορική εταιρεία Monarch, που χρεοκόπησε τον Οκτώβριο του 2017. Οι μετοχές των εταιρειών χαλυβουργίας της Ε.Ε. έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν τριών ετών. Ο κλάδος διέρχεται κρίση, καθώς έχει μειωθεί η ζήτηση, ιδιαιτέρως στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ οι εξαγωγές του χάνουν την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά εξαιτίας των δασμών που έχει επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή