Νέο μέτωπο ΗΠΑ – Ευρώπης με αφορμή τον Nord Stream 2

Νέο μέτωπο ΗΠΑ – Ευρώπης με αφορμή τον Nord Stream 2

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρίσκονται προ πολλού στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον εξαιτίας της συμμετοχής τους στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Τώρα, όμως, είναι αντιμέτωπες με κυρώσεις που σχεδιάζει να τους επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ. Ο λόγος για τις ευρωπαϊκές ενεργειακές Uniper και Wintershall της Γερμανίας, την Engie της Γαλλίας, την ολλανδοβρετανική Shell και την αυστριακή OMV που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν την μήνιν του Αμερικανού προέδρου, επειδή συνδράμουν στην αύξηση της ροής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε χθες ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι, όταν μίλησε για βαρύτατους περιορισμούς που ετοιμάζεται να επιβάλει η Ουάσιγκτον στο επίμαχο σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία. «Η αμερικανική κυβέρνηση θα ψηφίσει νομοσχέδιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα το εγκρίνει και θα το παραπέμψει στον πρόεδρο που θα το υπογράψει και θα επιβάλει κυρώσεις στον Nord Stream 2», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός από το Κίεβο, όπου παρέστη στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της Ουκρανίας. Ο τόπος που επέλεξε για την εξαγγελία των προθέσεων της Ουάσιγκτον ενδεχομένως δεν ήταν τυχαίος.

Το σχέδιο των 9,5 δισ. ευρώ εμπλέκεται στη δίνη γεωπολιτικών εντάσεων και έχει προκαλέσει τριβές ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

Οι πολέμιοι του Nord Stream 2 υποστηρίζουν ότι συνιστά πολιτικό εργαλείο της Μόσχας, καθώς αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Υπογραμμίζουν, όμως, ιδιαίτερα ότι ο εν λόγω αγωγός, που αποτελεί εν μέρει παράκαμψη και εν μέρει επέκταση του υφιστάμενου Nord Stream, έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να παρακάμπτει την Ουκρανία. Και αυτό γιατί περιορίζει όντως τον όγκο του φυσικού αερίου που διασχίζει το έδαφός της και κατά συνέπεια μειώνει τα έσοδά της από τις σχετικές προμήθειες. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, αν υλοποιηθεί η εξαγγελία του Ρικ Πέρι, θα δεχθεί πλήγμα όχι μόνον ο αγωγός και οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του, αλλά και η οικονομία της Ρωσίας. Θα προστεθεί εν ολίγοις ένας ακόμη παράγοντας πίεσης στη ρωσική οικονομία και θα πολλαπλασιάσει το κόστος του εμπάργκο που της έχουν επιβάλει η Ουάσιγκτον και η Ε.Ε. μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Μιλώντας, πάντως, στη βρετανική εφημερίδα ο Ούρλιχ Λίσεκ, υπεύθυνος επικοινωνίας στην κοινοπραξία του Nord Stream 2, άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον ενδέχεται να μην υλοποιήσει τις απειλές της. Οπως τόνισε, η εταιρεία «έχει ενημερωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση στις ΗΠΑ όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων κατά των εταιρειών που συμμετέχουν στον Nord Stream 2 και  γνωρίζουμε τον κίνδυνο». Προσέθεσε, πάντως, πως δεν περιμένει να επιβληθούν πραγματικά κυρώσεις στις εταιρείες της κοινοπραξίας. Τόνισε, άλλωστε, πως καμία από τις εταιρείες αυτές δεν έχει έως τώρα εγκαταλείψει το φιλόδοξο σχέδιο υπό τον φόβο των κυρώσεων.

Η κατασκευή του επίμαχου έργου έχει αρχίσει από το 2015 και έχει σχεδιασθεί ώστε να διπλασιάσει τη χωρητικότητα του Nord Stream 1 που λειτουργεί από το 2011. Βάσει του σχεδιασμού τους, οι δύο αγωγοί από κοινού θα μεταφέρουν 110 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, σχεδόν το 1/4 της συνολικής ζήτησης στην Ε.Ε. Οι υποστηρικτές του αγωγού επιμένουν πως πρόκειται για σχέδιο αμιγώς επιχειρηματικό χωρίς καμία πολιτική προέκταση. Ορισμένοι, μεταξύ των οποίων και Γερμανοί επιχειρηματίες, έχουν εκφράσει υποψίες πως βαθύτερη αιτία των αντιδράσεων της Ουάσιγκτον είναι η επιδίωξή της να προωθήσει στην Ευρώπη το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που, ωστόσο, είναι σαφώς ακριβότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο. Δεν είναι τυχαίο ότι τον Ιούλιο του περασμένου έτους ο Αμερικανός πρόεδρος συνήψε ανακωχή με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και η Ε.Ε. απέφυγε τους δασμούς στα γερμανικά αυτοκίνητα υπό τον όρο να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικού LNG.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή