ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Allianz επενδύει σε χώρους γραφείων

Η Allianz επενδύει σε χώρους γραφείων

Ολο και περισσότερες τράπεζες και εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών επενδύουν σε χώρους γραφείων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπου οι χαμηλότεροι μισθοί και ο μεγάλος αριθμός του νέου και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού καθιστούν τις επενδύσεις αυτές ιδιαίτερα ελκυστικές.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Allianz, του μεγαλύτερου επενδυτικού ομίλου παγκοσμίως, που εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει σε χώρους γραφείων στις πρωτεύουσες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως στη Βαρσοβία, στην Πράγα, στην Μπρατισλάβα, στη Βουδαπέστη και στη Βιέννη. «Οι τράπεζες και οι εταιρείες του ευρύτερου κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών αναζητούν χώρους γραφείων, οι οποίοι να είναι οικονομικά συμφέροντες, και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, που ακόμη μπορούν να βρουν στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε στο Bloomberg ο Τόμας Βίλαντσεν, επικεφαλής του τμήματος ακίνητης περιουσίας της Allianz στην Αυστρία και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η ζήτηση για χώρους γραφείων αυξάνεται συνεχώς σε όλο τον κόσμο, καθώς αντίστοιχα αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν ανώτατη εκπαίδευση και όσων επιλέγουν να εργαστούν σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Μεταξύ αυτών που κινούν την αγορά χώρων γραφείων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη βρίσκονται οι διεθνείς τράπεζες, αφού μεταφέρουν όλο και περισσότερο προσωπικό τους σε αυτές τις περιοχές. Για παράδειγμα, η αμερικανική Morgan Stanley έχει 1.000 εργαζομένους στα γραφεία της στη Βουδαπέστη, ενώ η επίσης αμερικανική Goldman Sachs είχε δηλώσει το 2018 ότι θα προσελάμβανε 150 επιπλέον εργαζομένους στα γραφεία της στην Πολωνία, όπου ήδη είχε 600.

Επενδύσεις στην Αυστρία

Το 2018, η Allianz συμφώνησε στην αγορά του πύργου Icon κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βιέννης έναντι 500 εκατομμυρίων ευρώ, στον οποίο πλέον ενοικιάζει τεράστιο αριθμό γραφείων. Ο επενδυτικός κολοσσός σκοπεύει να επενδύσει σε περιουσιακά στοιχεία αξίας έως και 500 εκατομμύρια ευρώ στην Αυστρία στα επόμενα δύο χρόνια.

Ο όμιλος είναι ήδη αρκετά ενεργός στην περιοχή, αλλά πρέπει να ανταγωνιστεί και τους αυστριακούς αντιπάλους, όπως την Immobilien Anlagen και την Immofinanz, οι οποίες έχουν κερδίσει ήδη έδαφος, αφού η Allianz άργησε να δραστηριοποιηθεί στη χώρα.

Σε βάθος 10 ετών η Allianz πρόκειται να επενδύσει σε ακίνητα στην Αυστρία μέχρι 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ έως τώρα έχει επενδύσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Τόμας Βίλαντσεν. Οι επενδύσεις αυτές περιλαμβάνουν εκτός από χώρους γραφείων, αστικά ακίνητα και διαχείριση εμπορευμάτων (logistics).

Xώρες προς αποφυγήν

Ο γερμανικός όμιλος, αντιθέτως, αποφεύγει να επενδύσει σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως ανέφερε στο Bloomberg ο Τόμας Βίλαντσεν. Στις χώρες αυτές ελλοχεύουν αυξημένοι πολιτικοί και οικονομικοί κίνδυνοι, οι οποίοι καθιστούν τις επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία επισφαλείς. Επιπλέον, σε ορισμένα αστικά κέντρα της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στη Βαρσοβία, το κόστος της ακίνητης περιουσίας έχει αυξηθεί σημαντικά, υποχρεώνοντας την Allianz να υπαναχωρήσει από ορισμένες προσφορές για αγορά περιουσιακών στοιχείων, που είχε υποβάλει. Στην Πολωνία, η μεγαλύτερη απόδοση των ακινήτων είναι περίπου 4,5% – 4,7%, ενώ στη Βιέννη η απόδοση είναι μεταξύ 3,5% και 4%. Στην Πράγα η απόδοση των ακινήτων υποχωρεί σε ορισμένες περιπτώσεις κάτω από 4%, ενώ στη Βουδαπέστη η απόδοση είναι περίπου 1% υψηλότερα από την Πράγα.

Με επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία άνω των 72 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλο τον κόσμο, η γερμανική Allianz δεν επενδύει μόνο στην Ευρώπη, αλλά επεκτείνεται και στην Ασία και συγκεκριμένα σε Ταϊλάνδη, Ινδονησία και Μαλαισία.

Ο στόχος του μεγαλύτερου επενδυτικού ομίλου στον κόσμο είναι μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε έτη το 10% των επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία να γίνεται στην Ανατολική Ασία, το 20% αυτών στις ΗΠΑ και το 70% στην Ευρώπη.