Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού ανησυχεί τις αγορές

Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού ανησυχεί τις αγορές

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμονές των ευρωεκλογών οι επενδυτές είναι νευρικοί, καθώς σταθμίζουν τις πιθανότητες οι ευρωσκεπτικιστές να καταλάβουν το ένα τρίτο των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει νέα προβλήματα για τις κυβερνήσεις και τις οικονομίες της Ε.Ε., φοβούνται οι επενδυτές. Η άνοδος των λαϊκιστικών, ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων έχει φέρει το θέμα των ευρωεκλογών –διαδικασία που κατά κανόνα αγνοούν οι διεθνείς αγορές– στην κορυφή του καταλόγου με τις ανησυχίες των διαχειριστών χαρτοφυλακίων.

Μια ισχυρή επίδοση από τέτοια κόμματα θα καθιστούσε πιο δύσκολη την ψήφιση ευρωπαϊκών νόμων και θα μπορούσε να ναρκοθετήσει τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να παρουσιάσουν ενιαίο μέτωπο στην περίπτωση που ξεσπάσει παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος. Τα λαϊκιστικά κόμματα έχουν ζητήσει επίσης χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να ανησυχούν ιδιαίτερα για την Ιταλία, όπου αν αποσπάσει ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, καλό εκλογικό αποτέλεσμα, ενδεχομένως να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στις Βρυξέλλες σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό.

«Είναι σαφές ότι οι ευρωσκεπτικιστές θα κερδίσουν περισσότερες ψήφους από κάθε άλλη φορά… (Αν αποσπάσουν το ένα τρίτο των ψήφων) θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση τη στιγμή που πρέπει να συνασπιστεί η Ευρώπη για θέματα όπως ο εμπορικός πόλεμος», λέει στο Reuters ο Τζον Τέιλορ, αναλυτής ευρωπαϊκών ομολόγων στην επενδυτική εταιρεία AllianceBernstein. Σύμφωνα με την Berenberg Bank, οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν πως τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα μπορούσαν να καταλάβουν μέχρι και 180 έδρες από τις συνολικά 751 που έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό θα ισοδυναμούσε με λιγότερο από το 25% των εδρών και δεν θα επαρκούσε ώστε τα ευρωσκεπτικιστικά να μπορέσουν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη διακυβέρνηση της Ευρώπης.

«Αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές θα φέρει πολιτικό ρίσκο στις αγορές κρατικών ομολόγων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, καθιστώντας τις εκλογές γεγονός που πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσουν οι επενδυτές ομολόγων, ενδεχομένως για πρώτη φορά», είπαν σε πελάτες τους αναλυτές της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Fidelity. Η προεκλογική νευρικότητα σε συνδυασμό με τις εντάσεις στο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και με το Brexit έχουν ωθήσει τους επενδυτές να αναζητήσουν καταφύγιο στην ασφάλεια που προσφέρουν τα κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου να έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως το λαϊκιστικό κύμα θα μπορούσε να αποδειχθεί θετικό αν ενθαρρύνει τα κυβερνητικά κόμματα να αυξήσουν τις δαπάνες ύστερα από χρόνια λιτότητας, κάτι που θα καθησύχαζε την ανησυχία των ψηφοφόρων για αναιμική ανάπτυξη και στάσιμα εισοδήματα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή