Αναπόφευκτη η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου

Αναπόφευκτη η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και η απαγόρευση πρόσβασης της κινεζικής Huawei στην αμερικανική αγορά και σε προμηθευτές ανατρέπει τις προβλέψεις των μεγάλων διεθνών τραπεζών περί αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου. Οι αναλυτές γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι και το ενδεχόμενο γενικευμένου ανοιχτού εμπορικού πολέμου γίνεται πλέον το βασικό τους σενάριο. Οι αναλυτές των Goldman Sachs, Νomura και JP Morgan συγκαταλέγονται σε όσους αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για την εξέλιξη του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλει δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα. Για τους αναλυτές της Nomura αποτελεί πλέον βασικό σενάριο η αύξηση των δασμών στις υπόλοιπες εισαγωγές από την Κίνα –ύψους 300 δισ. δολαρίων τον χρόνο– που έχουν μείνει μέχρι στιγμής εκτός εμπορικού πολέμου. Προβλέπουν ότι οι πιθανότητες για αύξηση των δασμών το δεύτερο εξάμηνο ανέρχονται στο 65% και πως αυτοί θα επιβληθούν κατά πάσα πιθανότητα το τρίτο τρίμηνο του έτους.

«Δεν νομίζουμε πως οι δύο πλευρές θα καταφέρουν να επιστρέψουν εκεί όπου βρίσκονταν στα τέλη Απριλίου», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Nomura. «Η σχέση ΗΠΑ – Κίνας εκτροχιάστηκε ακόμη περισσότερο τις δύο τελευταίες εβδομάδες, μετά μια περίοδο που φαινόταν πως υπάρχει συνεχής πρόοδος για την επίτευξη μιας ομολογουμένως περιορισμένης συμφωνίας», προσθέτουν.

Οι σοβαρές επιπτώσεις από τη σύγκρουση των δύο χωρών εξαπλώνεται από τον κλάδο του εμπορίου και των επενδύσεων στον τεχνολογικό κλάδο και ακόμη παραπέρα. Μετά τον αποκλεισμό της Huawei από την αμερικανική αγορά, χθες η ιαπωνική Toshiba ανακοίνωσε πως θα σταματήσει να προμηθεύει τη Huawei με τσιπ μνήμης. Παράλληλα, η βρετανική ARM ανακοίνωσε πως και αυτή θα σταματήσει να προμηθεύει τον κινεζικό γίγαντα των τηλεπικοινωνιών με επεξεργαστές. Η απόφαση Τραμπ απειλεί ευθέως τη Huawei, καθώς η κινεζική εταιρεία δεν μπορεί να καλύψει την απώλεια των Αμερικανών προμηθευτών της από την κινεζική αγορά, με αποτέλεσμα να απειλούνται τόσο η μονάδα κατασκευής κινητών τηλεφώνων όσο και η κατασκευή τηλεπικοινωνιακού υλικού. Η Huawei είναι η εταιρεία με τις δεύτερες υψηλότερες πωλήσεις κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως μετά τη νοτιοκορεατική Samsung και η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιακού υλικού παγκοσμίως. Αναλυτές εκτιμούν πως, αν δεν κάνει πίσω ο Τραμπ, η Huawei δεν θα καταφέρει να αντικαταστήσει τους αμερικανικούς επεξεργαστές σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να μην καταρρεύσουν και οι δύο δραστηριότητές της.

Αναλυτές της Goldman Sachs θεωρούν πως αν δεν σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος τις επόμενες εβδομάδες, τότε η επιβολή επιπλέον δασμών θα γίνει το βασικό σενάριο. «Αν και εξακολουθούμε να θεωρούμε πως είναι πιθανότερη η επίτευξη συμφωνίας από τη μη επίτευξή της, θα είναι δύσκολο να αποφύγουμε το άσχημο αποτέλεσμα», έγραψαν σε ανάλυσή τους. Η επιβολή δασμών σε όλες τις εισαγωγές από Κίνα, ύψους 560 δισ. δολαρίων τον χρόνο, θα οδηγήσει σε μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 0,5% και του κινεζικού κατά 0,8% σε περίοδο τριών ετών, προβλέπει η Goldman Sachs. Η JP Morgan θεωρεί ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για περαιτέρω κλιμάκωση των δασμών, ενώ η Bank of America σημειώνει πως η σχετικά περιορισμένη αντίδραση των χρηματιστηρίων αυξάνει τις πιθανότητες για «ακόμη πιο μακρά περίοδο έντονης αντιπαράθεσης».

«Οπλο» οι σπάνιες γαίες

Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης έχει προκαλέσει ανησυχία πως η Κίνα θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί ως μοχλό πίεσης το γεγονός πως είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής σπάνιων γαιών στον κόσμο. Στοιχεία των σπάνιων γαιών χρησιμοποιούνται σε πολλά καταναλωτικά αγαθά, από κινητά τηλέφωνα και τηλεοράσεις μέχρι ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σε κινητήρες τζετ στρατιωτικών αεροσκαφών, σε δορυφόρους και λέιζερ. Εταιρείες όπως οι Raytheon, Lockheed Martin, BAE Systems και Apple εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από Κινέζους προμηθευτές σπάνιων γαιών. Η Apple χρησιμοποιεί στοιχεία σπάνιων γαιών σε ηχεία, φωτογραφικούς φακούς και στον μηχανισμό που κάνει να δονούνται τα κινητά της τηλέφωνα. Οι τρεις εξοπλιστικές εταιρείες τις χρησιμοποιούν στα συστήματα καθοδήγησης των προηγμένων πυραύλων τους και στους αισθητήρες τους. Αν και τα 17 στοιχεία των σπάνιων γαιών δεν είναι τόσο σπάνια όσο υποδηλώνει το όνομά τους, η διαδικασία εξόρυξης και επεξεργασίας τους είναι δύσκολη και κοστοβόρος. Το σημαντικότερο είναι πως η Κίνα είχε το 81% της παγκόσμιας παραγωγής στοιχείων σπάνιων γαιών το 2017 και πως κάλυπτε το 80% των αναγκών της αμερικανικής αγοράς μεταξύ 2014-2017. Στην Κίνα υπάρχει το 37% των παγκόσμιων αποθεμάτων στοιχείων σπάνιων γαιών. Μέχρι τώρα οι ΗΠΑ έχουν εξαιρέσει τις εισαγωγές στοιχείων σπάνιων γαιών από τους αυξημένους δασμούς που επιβάλλουν στις εισαγωγές από την Κίνα, η οποία είχε κατηγορηθεί το 2010 από την Ιαπωνία πως είχε σταματήσει να την προμηθεύει στη διάρκεια διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή