ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ουάσιγκτον δεν θέλει εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο

Η Ουάσιγκτον δεν θέλει εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο

Αντίθετα με όσα έχει κατά καιρούς δηλώσει περί επικείμενης εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει τώρα πως η Ουάσιγκτον «δεν είναι έτοιμη» για κάτι τέτοιο.

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Ιαπωνία, ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε τη στάση της κινεζικής αντιπροσωπείας εκφράζοντας την εντύπωση ότι «θα εύχονται μάλλον να είχαν συνάψει τη συμφωνία που υπήρχε στο τραπέζι προτού επιχειρήσουν να επαναδιαπραγματευτούν».  Δήλωσε βέβαιος ότι «θα ήθελαν να συνάψουν συμφωνία, αλλά εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε συμφωνία». Τα σχόλιά του αποτελούσαν αναφορά στο αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε προ εβδομάδων ο τελευταίος γύρος εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον. Εκτοτε οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί με περισσότερους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα. Και πάλι, πάντως, επανήλθε στη γνώριμη αισιοδοξία του προβλέποντας πως «κάποια στιγμή στο μέλλον η Κίνα και οι ΗΠΑ θα συνάψουν μια εξαιρετική εμπορική συμφωνία».  Δικαιολόγησε, βέβαια, την αισιοδοξία του επικαλούμενος τον αντίκτυπο που θα έχουν στην κινεζική οικονομία οι δασμοί, τονίζοντας πως «δεν μπορούν να καταβάλλουν πραγματικά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε δασμούς, δεν μπορούν να το κάνουν».

Από κινεζικής πλευράς, ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής τραπεζών και ασφαλιστικών Γκούο Σουκίνγκ υποστηρίζει ότι οι αυξημένοι δασμοί θα έχουν «πολύ περιορισμένο αντίκτυπο» στην κινεζική οικονομία ενώ θα πλήξουν στον ίδιο βαθμό τις ΗΠΑ. Ερωτώμενος, άλλωστε, χθες σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις Τραμπ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ σχολίασε πως οι ΗΠΑ έχουν κατά καιρούς υιοθετήσει τις πιο αντιφατικές θέσεις λέγοντας άλλοτε πως επίκειται συμφωνία και άλλοτε πως είναι πολύ δύσκολο να συναφθεί συμφωνία. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Κίνα διατήρησε σταθερά την ίδια θέση καθώς η άποψή της είναι ότι «οι δύο χώρες πρέπει να διευθετήσουν τις διαφορές τους μέσω φιλικής συνεννόησης και διαπραγμάτευσης».

Την ίδια στιγμή, σχόλιο που δημοσίευσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ξινχουά κατηγορούσε την Ουάσιγκτον ότι έχει μετατρέψει την Κίνα σε «αποδιοπομπαίο τράγο» και της επιρρίπτει την ευθύνη για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ και άλλα εσωτερικά προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας. Κατηγορούσε μάλιστα την κυβέρνηση Τραμπ ότι προσπαθεί να «στύψει την Κίνα για να αποσπάσει μια άνιση εμπορική συμφωνία, και για να το επιτύχει, χρησιμοποιεί τους δασμούς και στοχοποιεί τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας».