ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο της Κομισιόν η Ιταλία

sto-stochastro-tis-komision-i-italia-2318533

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει πειθαρχικά μέτρα εις βάρος της Ιταλίας στις αρχές Ιουνίου για το υψηλό χρέος και το διαρθρωτικό έλλειμμα στον προϋπολογισμό της, σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters. «Υπάρχει διάθεση για την επιβολή μέτρων», σχολίασε αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή –αποστολή της οποίας είναι να επιβάλλονται οι κανόνες της Ε.Ε– έχει το δικαίωμα να λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον ενός κράτους-μέλους, τα οποία ενδεχομένως να καταλήξουν σε πρόστιμα εάν δεν τηρηθούν τα όρια της Ε.Ε. για το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα των κρατών-μελών. Απώτερος στόχος των μέτρων αυτών είναι να διαφυλαχθεί η οικονομική σταθερότητα των κρατών-μελών που μοιράζονται το ευρώ.

Στο μεταξύ, ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, δήλωσε πως η νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές αντιπροσωπεύει έμμεση εντολή των πολιτών για να ξεκινήσει ένας αγώνας για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. Το κόμμα του Σαλβίνι κέρδισε το 34,3% των ψήφων στις ευρωεκλογές της Κυριακής, εξασφαλίζοντας διπλάσιο ποσοστό από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. «Ηρθε η ώρα να ξανασυζητήσουμε τους παλαιούς και ετεροχρονισμένους δημοσιονομικούς κανόνες που έχουν πλήξει την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να αποδώσουμε άλλο νόημα σε αυτές τις εκλογές», είπε ο Σαλβίνι σε συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στο Μιλάνο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Κομισιόν δεν κίνησε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εις βάρος της Ιταλίας, αφού η Ρώμη κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό ύστερα από πολύμηνη διαμάχη. Στόχος της Ρώμης ήταν η αύξηση των δημοσίων δαπανών και η μείωση των φόρων, οδηγώντας σε άνοδο τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Η Λέγκα του Βορρά, η οποία συγκυβερνά με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, επιμένει σε μεγάλη μείωση των φόρων, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να παραβιάσει η Ρώμη τους δημοσιονομικούς κανόνες της Κομισιόν.

Οι χαμηλοί φόροι είναι «μείζον ζήτημα» για τους Ιταλούς και θα αποτελέσουν τα θεμέλια του επόμενου προϋπολογισμού που θα συζητηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο, τόνισε ο Σαλβίνι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Απέρριψε, επίσης, κάθε ενδεχόμενο για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. «Ο πολιτικός μου αντίπαλος παραμένει η Αριστερά», δήλωσε ο ίδιος, αναφερόμενος στο Δημοκρατικό Κόμμα που εξασφάλισε 22,7% στις ευρωεκλογές και κέρδισε τη 2η θέση μετά τη Λέγκα του Βορρά.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ μετά την Ελλάδα, με την Κομισιόν να προειδοποιεί τη Ρώμη για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από την αύξηση των κρατικών δαπανών. «Δεν νομίζω να υποκύψει η Κομισιόν στις απαιτήσεις των Ιταλών για πιο χαλαρούς δημοσιονομικούς κανόνες. Ολοι γνωρίζουν πως η οικονομική κατάσταση στην Ιταλία είναι πολύ ριψοκίνδυνη», σχολιάζει υψηλόβαθμο στέλεχος της Ε.Ε. Αλλος αξιωματούχος, που επίσης μίλησε ανώνυμα, τόνισε πως ούτε η Κομισιόν, ούτε οι αρμόδιοι υπουργοί της Ε.Ε. θα ανεχτούν «σκανδαλώδεις παραβιάσεις» των δημοσιονομικών κανόνων. Πέραν τούτου, η πορεία του δημόσιου χρέους της υπ’ αριθμόν 3 οικονομίας στην Ευρωζώνη θα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση.

Από την Ιταλία, ο Σαλβίνι θεωρεί πως με την αλλαγή επικεφαλής στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υπάρξει μια «φιλικότερη» προσέγγιση στην Ιταλία. Αυτό, όμως, θα φανεί στην πορεία.