ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγγυήσεις για τις θέσεις εργασίας σε περίπτωση συγχώνευσης Renault – Fiat θα ζητήσει η Γαλλία

Εγγυήσεις για τις θέσεις εργασίας σε περίπτωση συγχώνευσης Renault – Fiat θα ζητήσει η Γαλλία

Η Γαλλία πρέπει να προστατεύσει στα δικά της συμφέροντα και θέσεις εργασίας στην όποια συγχώνευση μεταξύ της Renault και της Fiat, παρόλο που το ποσοστό της Γαλλίας στη Renault αυτόματα θα απομειωθεί, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Ο Λεμέρ δήλωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση θα επιδιώξει «τέσσερις εγγυήσεις» για τη συμφωνία Renault/Fiat, μεταξύ των οποίων την προστασία των γαλλικών θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση ότι η Γαλλία θα έχει καλή εκπροσώπηση στη νέα εταιρία και ότι η Renault/Fiat θα έχει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη των μπαταριών.

«Το πρώτο: θέσεις εργασίας στη βιομηχανία και βιομηχανικές μονάδες. Είπα πολύ ξεκάθαρα στον πρόεδρο της Renault ότι αυτή είναι η πρώτη από τις εγγυήσεις που θέλω από εκείνον στο άνοιγμα αυτών των διαπραγματεύσεων. Μια εγγύηση για την διατήρηση θέσεων εργασίας και βιομηχανικών μονάδων στη Γαλλία», δήλωσε ο Λεμέρ. Ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι εάν η συμφωνία προχωρήσει, το ποσοστό της Γαλλίας στη Renault θα μειωθεί στο 7,5% από το 15% σήμερα.

Ο Λεμέρ ήθελε δέσμευση από τον πρόεδρο της Renault Ζαν-Ντομινίκ Σενάρ ότι δεν θα κλείσουν εργοστάσια της Renault στη Γαλλία, και ότι τα γαλλικά συμφέροντα θα εκπροσωπούνται σωστά στην ηγεσία της νέας εταιρίας Renault/Fiat.

Ο συγχωνευθείς όμιλος θα έχει ως πρόεδρο τον Τζον Έλκαν, κληρονόμο της οικογένειας Ανιέλι, δήλωσαν στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος, ενώ ο πρόεδρος της Renault Ζαν-Ντομινίκ Σενάρ πιθανόν να γίνει διευθύνων σύμβουλος.

Η Fiat Chrysler κατέθεσε χθες πρόταση συγχώνευσης στη Renault, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το κόστος των τεχνολογικών και ρυθμιστικών αλλαγών, που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης στον κόσμο αυτοκινητοβιομηχανίας. Εάν προχωρήσει η συμφωνία των 35 δισεκ. δολαρίων και άνω, θα αλλάξει το σκηνικό για τους αντιπάλους –μεταξύ των οποίων η General Motors και ο ομίλος PSA– αν και τα συνδικάτα σε Ιταλία και Γαλλία δεν επιθυμούν να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας από τη συμφωνία.

Μια συμφωνία θα μπορούσε επίσης να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην 20χρονη συμμαχία της Renault με τη Nissan, που έχει ήδη αποδυναμωθεί από την κρίση που αφορά τη σύλληψη και αποπομπή του πρώην προέδρου της Κάρλος Γκοσν στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο Λεμέρ δήλωσε ότι είχε μιλήσει ο ίδιος στους Ιάπωνες για την προτεινόμενη συνένωση δυνάμεων. «Θέλω αυτή η συμφωνία να λάβει χώρα εντός του πλαισίου της συμμαχίας μεταξύ Renault και Nissan», δήλωσε ο Λεμέρ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ