Κοστίζει ακριβά παγκοσμίως ο εμπορικός πόλεμος

Κοστίζει ακριβά παγκοσμίως ο εμπορικός πόλεμος

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 600 δισ. δολάρια θα φτάσει το 2021 το κόστος που θα έχει παγκοσμίως ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος, αν η ανταλλαγή δασμών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου επεκταθεί σε όλο το διμερές εμπόριο. Αυτό εκτιμούν τουλάχιστον δύο οικονομολόγοι του Bloomberg, οι Νταν Χάνσον και Tομ Ορλίκ, που υπολογίζουν πως ο αντίκτυπος του εμπορικού πολέμου στην παγκόσμια οικονομία θα κορυφωθεί σε δύο χρόνια.

Οι δύο οικονομολόγοι εξέτασαν την πιθανότητα να υλοποιήσει η Ουάσιγκτον την απειλή της και να επιβάλει δασμούς 25% σε όσα κινεζικά προϊόντα εισάγονται στις ΗΠΑ. Στην περίπτωση αυτή ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός το 2021, με το ΑΕΠ της Κίνας να μειώνεται κατά 0,8%, των ΗΠΑ κατά 0,5% και κατά 0,5% συνολικά της παγκόσμιας οικονομίας. Μέχρι στιγμής τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο έχουν γνωρίσει αναταράξεις, αλλά συχνά σημειώνουν άνοδο καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να προσβλέπουν σε συμφωνία. Πάντως, αν διαψευσθεί η αισιοδοξία τους, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι του Bloomberg, αν δηλαδή επιβληθούν δασμοί στα προϊόντα της Apple, για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανή μια μεγάλη διόρθωση στα χρηματιστήρια Ευρώπης, Ασίας και ΗΠΑ.

Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα πάντα με τους Χάνσον και Ορλίκ, τα χρηματιστήρια μπορεί να σημειώσουν πτώση 10%, αντιδρώντας στην επιβολή δασμών σε όσα προϊόντα της Κίνας εισάγονται στις ΗΠΑ και σε όσα αμερικανικά εισάγονται στην Κίνα. Οι δύο οικονομολόγοι μιλούν για ένα εφιαλτικό σενάριο, που σε περίπου δύο χρόνια θα επιφέρει μείωση του ΑΕΠ της Κίνας κατά 0,9%, των ΗΠΑ κατά 0,7% και της παγκόσμιας οικονομίας κατά 0,6%. Επισημαίνουν μάλιστα πως τότε η πτώση των χρηματιστηρίων θα λειτουργήσει ως περαιτέρω επιβαρυντικός παράγοντας που θα περιορίσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις, πολλαπλασιάζοντας τις συνέπειες.  Εξάλλου, μια τρίτη οικονομολόγος του Bloomberg, η Maeva Cousin, χρησιμοποίησε στοιχεία του ΟΟΣΑ προκειμένου να υπολογίσει ποια από τις δύο ανταγωνιστικές οικονομίες θα πληγεί περισσότερο. Καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο αντίκτυπος από την πτώση των κινεζικών εξαγωγών θα είναι βαρύτερος για την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα και τη Μαλαισία. Οπως επισημαίνει η ίδια, περίπου το 1,6% του ΑΕΠ της Ταϊβάν εξαρτάται από τις εξαγωγές της Κίνας στις ΗΠΑ, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τη Νότια Κορέα και τη Μαλαισία είναι 0,8% και 0,7%. Οσον αφορά τις χώρες που εξαρτώνται από τις αμερικανικές εξαγωγές στην Κίνα, και θα πληγούν αναλόγως, είναι κυρίως ο Καναδάς και το Μεξικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή