Αντί να πάνε στην Κίνα, πήγαν στις ΗΠΑ τα δέματα της Huawei

Αντί να πάνε στην Κίνα, πήγαν στις ΗΠΑ τα δέματα της Huawei

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένες φορές, όταν στέλνεις ένα δέμα, τυχαίνει να μη φθάνει στον ακριβή προορισμό του. Κάποιες φορές η ζημιά είναι μικρή και άλλες πολύ μεγαλύτερη. Η κινεζική Huawei έχει μάλλον σοβαρούς λόγους να αναθεωρήσει τη συνεργασία με την αμερικανική FedEx, διότι, όπως ισχυρίζεται, δύο πακέτα από την Ιαπωνία, τα οποία προορίζονταν να φθάσουν σε γραφεία της στην Kίνα, κατέληξαν στις ΗΠΑ, ενώ ακόμα δύο δέματα άλλαξαν διαδρομή και αντί να φθάσουν από το Βιετνάμ σε γραφεία της Huawei στην Κίνα, βρέθηκαν αλλού. Εν τω μεταξύ, όπως προσθέτει ο κινεζικός κολοσσός, η FedEx δεν της έδωσε κάποια επαρκή εξήγηση για το πώς τα δύο αρχικά δέματα κατέληξαν εκεί όπου κατέληξαν. Ο κινεζικός κολοσσός υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος έχει πλειστάκις κατηγορηθεί από την Ουάσιγκτον ότι πιθανώς διενεργεί για λογαριασμό του Πεκίνου κατασκοπεία, επισήμανε πως δεν περιείχαν τεχνολογικό υλικό οι συσκευασίες αλλά έγγραφα. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει τα σχετικά σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και τα αντίστοιχα δελτία αποστολής. Επιπλέον, το Reuters αναφέρει πως εκείνο δεν είναι προς το παρόν σε θέση να επαληθεύσει τα λεγόμενα περί εγγράφων και όχι τεχνολογικού υλικού.  Η δε Huawei δεν διευκρίνισε ποιος –κατά την εκτίμησή της– είναι ο λόγος της εκτροπής της διαδρομής. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Τζο Κέλι ανέφερε στο Reuters ότι «όσα συνέβησαν πρόσφατα με τα σημαντικά έγγραφα της Huawei, που εστάλησαν μέσω FedEx και δεν παρελήφθησαν όπως έπρεπε, κλονίζουν την εμπιστοσύνη μας». Προσέθεσε ακόμα ότι τα επίμαχα πακέτα είτε άλλαξαν δρομολόγιο και βρέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της FedEx στις ΗΠΑ  είτε έγινε μια τέτοια απόπειρα.

Δρομολόγια

Τελικώς, όπως ενημέρωσε σχετικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο ο κινεζικός όμιλος υψηλής τεχνολογίας, το τρίτο πακέτο, που απεστάλη από το Βιετνάμ, παραλήφθηκε την περασμένη Παρασκευή κανονικά και το τέταρτο είναι καθ’ οδόν. Από τη δική της πλευρά, η εκπρόσωπος της FedEx Mόρι Ντόναχιου επεξήγησε πως όλα οφείλονται σε σφάλμα και ότι η εταιρεία δεν έλαβε εντολή να κατευθύνει σε άλλον παραλήπτη τα πακέτα. Πάντως, παραδέχθηκε ότι κινεζικές εταιρείες έχουν μπει σε μαύρη λίστα της Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα σε αυτήν του υπουργείου Εμπορίου, μέσω της οποίας απαγορεύεται σε αυτές να προμηθεύονται συγκεκριμένο εξοπλισμό από αμερικανικές επιχειρήσεις χωρίς κρατική έγκριση. Επιπλέον, η αμερικανική εταιρεία μεταφορών και ταχυδρομικών υπηρεσιών χαρακτήρισε το περιστατικό μεμονωμένο και στον λογαριασμό που διατηρεί στα κινεζικά κοινωνικά δίκτυα ζήτησε συγγνώμη για τον κακό χειρισμό των δεμάτων της Huawei. Τι ακριβώς συμβαίνει με την αμερικανική κυβέρνηση και τη μαύρη λίστα της; Πιστεύει πως ο κολοσσός της Huawei, ο μεγαλύτερος στον κόσμο σε εξοπλισμό τηλεπικοινωνιακών υποδομών με σημαντικό προβάδισμα στα δίκτυα 5ης γενιάς, λειτουργεί πιθανώς ως κατάσκοπος εξαιτίας των στενών της διασυνδέσεων με την κινεζική κυβέρνηση. Από τη δική της πλευρά η Huawei έχει επανειλημμένως διαψεύσει τα όσα της προσάπτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας ότι δεν ελέγχεται από το Πεκίνο ούτε από τον στρατό ή τις μυστικές υπηρεσίες. Και όπως είναι αναμενόμενο, το θέμα αυτό επέχει κομβική θέση στον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο κορυφαίων οικονομιών αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.

Ειδικότερα, τα αρχικά δύο δέματα στάλθηκαν στις 19 και 20 του μηνός από το Τόκιο με παραλήπτη τη Huawei στην Κίνα. Κατευθύνθηκαν, εντούτοις, στην Αμερική και κατέληξαν στα κεντρικά γραφεία του αμερικανικού ομίλου της FedEx στο Μέμφις, στην πολιτεία του Τενεσί, στις 23 Μαΐου. Τα άλλα δύο δέματα ξεκίνησαν από το Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, στις 17 του μηνός, με προορισμό τα γραφεία της Huawei στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιγκαπούρη αντίστοιχα. Ωστόσο, κρατήθηκαν στα εκεί τοπικά γραφεία της FedEx, όταν έφθασαν στις 21 Μαΐου, γιατί έγινε μια εξαίρεση στη διαδικασία παράδοσής τους. Αυτό σημαίνει πως για κάποιον λόγο, π.χ. καθυστέρηση στο τελωνείο, ημέρα αργίας ή αδυναμία να βρεθεί παραλήπτης, δεν ήταν δυνατόν να φθάσουν στον προορισμό τους. Τέλος, η FedEx δεν διευκρίνισε τι ακριβώς συνέβη στην περίπτωση των δεμάτων της Huawei.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή