Μεγάλες απώλειες λόγω κλιμάκωσης εμπορικού πολέμου

Μεγάλες απώλειες λόγω κλιμάκωσης εμπορικού πολέμου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες απώλειες σημειώθηκαν χθες στις χρηματιστηριακές αγορές και στο πετρέλαιο, με τους επενδυτές να αναζητούν καταφύγιο στα αμερικανικά και τα γερμανικά ομόλογα, καθώς φαίνεται πως επιδεινώνεται το κλίμα στις εμπορικές σχέσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου. Η μεγάλη αποστροφή του επενδυτικού κινδύνου οδήγησε επίσης σε ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις των ισπανικών και των πορτογαλικών ομολόγων.

Στο «κόκκινο» έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ύστερα από δημοσιεύματα κινεζικών εφημερίδων κατά τα οποία το Πεκίνο ενδέχεται να περιορίσει την προμήθεια σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ, μια κίνηση που αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στους κλάδους αμύνης, ενέργειας και τεχνολογίας της αμερικανικής οικονομίας. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 1,57% στο χαμηλότερο επίπεδο περίπου του τελευταίου διμήνου, καθώς το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν απρόσμενη αύξηση της ανεργίας στη Γερμανία τον Μάιο για πρώτη φορά έπειτα από μια πενταετία και πλέον. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 απώλεσε το 1,71% της αξίας του και ο βρετανικός δείκτης FTSE-100 έχασε 1,15%. Απώλειες της τάξεως του 2% εμφάνισε ο δείκτης πρώτων υλών με τη μετοχή των ArcelorMittal να βυθίζεται 4,2%. Με πτώση 1,7% έκλεισε ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ η τιμή του πετρελαίου Brent διολίσθησε έως και 2,9% στα 68,92 δολάρια το βαρέλι.

Απαισιοδοξία επικράτησε, επίσης, στη Wall Street με τις μετοχές των αμερικανικών εταιρειών να κινούνται στα χαμηλά των τελευταίων 12 εβδομάδων. Οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωναν απώλειες άνω του 1,2% εν μέσω της συνεδρίασης. «Οι ειδήσεις από την Κίνα προκαλούν όλο και μεγαλύτερη νευρικότητα. Δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα από αυτόν τον εμπορικό πόλεμο, αλλά οι εξελίξεις γίνονται δυσάρεστες σε ημερήσια βάση», σχολιάζει ο Τομ Στρινγκφέλοου, πρόεδρος της Frost Investment Advisors, η οποία έχει ενεργητικό 4,7 δισ. δολαρίων. 

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν πτώση μέχρι και 40 μονάδες βάσης από τα μέσα Απριλίου, φθάνοντας το 2,2%. Στην Ευρώπη, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν στο -0,17% που είναι το χαμηλότερο αρνητικό πρόσημο που έχει καταγραφεί σχεδόν μια τριετία, ενώ αυτές των 10ετών ισπανικών και πορτογαλικών κινήθηκαν στο 0,73% και 0,87%, αντίστοιχα. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή