Εξηγήσεις για την αύξηση του χρέους ζητεί η Κομισιόν από την Ιταλία

Εξηγήσεις για την αύξηση του χρέους ζητεί η Κομισιόν από την Ιταλία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε χθες από τη Ρώμη, μέσω επιστολής, να εξηγήσει τους λόγους που έχει επιδεινωθεί η δημοσιονομική της κατάσταση, μια κίνηση που ανοίγει τον δρόμο για την εκκίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος εις βάρος της Ιταλίας και κατ’ επέκταση για μια εκ νέου σύγκρουση με τον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας. Εάν η Ρώμη δεν δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις για την αύξηση του δημόσιου χρέους της ή δεν δεσμευτεί πως θα περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες το τρέχον έτος, τότε η Κομισιόν μπορεί να ξεκινήσει τη λήψη πειθαρχικών μέτρων εις βάρος της Ιταλίας από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters. Ανάλογες επιστολές έχουν σταλεί στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στην Κύπρο, αλλά η περίπτωση της Ιταλίας είναι λίγο πιο περίπλοκη.

Οι τόνοι ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στον Ματέο Σαλβίνι, έναν εκ των δύο αντιπροέδρων της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτη της Λέγκας του Βορρά, έχουν ήδη ανέβει μετά τις ευρωεκλογές. Η νίκη της Λέγκας του Βορρά στις ευρωεκλογές ώθησε τον Σαλβίνι να χαρακτηρίσει «παρωχημένους» τους δημοσιονομικούς κανόνες που ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη που μοιράζονται το ευρώ. Το κόμμα του Σαλβίνι κέρδισε το 34,3% των ψήφων στις ευρωεκλογές της Κυριακής, εξασφαλίζοντας διπλάσιο ποσοστό από το Κίνημα των 5 Αστέρων με το οποίο συγκυβερνά τη χώρα.

Σημείο σύγκρουσης των Βρυξελλών με τη Ρώμη είναι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας. Εντός Ευρωζώνης είναι το δεύτερο υψηλότερο ως προς το ΑΕΠ μετά το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και υπερβαίνει τα 2 τρισ. ευρώ. Αν και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να το δαμάσει με την άσκηση αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, ο υφιστάμενος κυβερνητικός συνασπισμός έθεσε ως προτεραιότητα την υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων που οδήγησε αναπόφευκτα σε αύξηση των δημόσιων δαπανών. Κατά συνέπεια, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε από το 131,4% ως προς το ΑΕΠ το 2017 στο 132,2% το 2018. Προβλέπεται δε από την Κομισιόν πως θα αναρριχηθεί στο 133,7% ως προς το ΑΕΠ το 2019 και στο 135,2% το 2020.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή –αποστολή της οποίας είναι να επιβάλλονται οι κανόνες της Ε.Ε.– έχει το δικαίωμα να επιβάλει πειθαρχικά μέτρα εις βάρος ενός κράτους-μέλους, τα οποία ενδεχομένως να καταλήξουν σε πρόστιμα εάν δεν τηρηθούν τα όρια της Ε.Ε. για το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα των κρατών-μελών.

Απώτερος στόχος των μέτρων αυτών είναι να διαφυλαχθεί η οικονομική σταθερότητα των κρατών-μελών που μοιράζονται το ευρώ. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Κομισιόν δεν κίνησε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εις βάρος της Ιταλίας, αφού η Ρώμη κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό ύστερα από πολύμηνη διαμάχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή