O νέος φιλόδοξος στόχος της Facebook

O νέος φιλόδοξος στόχος της Facebook

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα δεδομένα αποτελούν το νόμισμα της σύγχρονης εποχής», είναι ένα ρητό που συχνά πυκνά επαναλαμβάνουν οι διάφοροι σύμβουλοι επιχειρήσεων. Εάν, όντως, συμβαίνει αυτό, τότε η Facebook, η εταιρεία που διαχειρίζεται το ομώνυμο κοινωνικό δίκτυο, μάλλον έχει στρέψει το βλέμμα της στο παρελθόν. Το εν λόγω κοινωνικό δίκτυο, που έχει σωρεύσει άπειρες ποσότητες πληροφοριών σχετικά με τους χρήστες του, προφανώς και θέλει να ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους στον κόσμο του χρήματος. Η εταιρεία που ίδρυσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ σχεδιάζει να εισαγάγει ένα κρυπτογραφημένο νόμισμα ονόματι παγκόσμιο νόμισμα, GlobalCoin, πριν εκπνεύσει το 2019. Τα σχετικά ανέφερε το BBC την προηγούμενη εβδομάδα, προσθέτοντας κιόλας ότι η Facebook έχει επαφές με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Αγγλίας σχετικά με το θέμα. Αν και δεν σχολιάζει την κατάσταση η Facebook, φαίνεται πως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει μεγάλες φιλοδοξίες και ίσως και πολύ μεγάλες.

Ενδεχομένως να ήταν πιο αποτελεσματική μια πιο συγκρατημένη προσέγγιση. Οι πειστικοί σύμβουλοι επιχειρήσεων θα μπορούσαν να διατυπώσουν αληθοφανή επιχειρήματα όσον αφορά τα 2,4 δισεκατομμύρια χρήστες σε μηνιαία βάση του Facebook, του Ιnstagram, του WhatsApp και του Messenger – πρόκειται για πλατφόρμες που όλες ανήκουν στη Facebook. Οι χρήστες αυτοί θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρώτη ύλη, εάν δημιουργείτο και μία πλατφόρμα μεταφοράς χρημάτων, η οποία θα ήταν εντελώς νέα δραστηριότητα και πηγή εσόδων για τη Facebook. Το 2018 απεκόμισε το 98,5% των εσόδων της από τη διαφήμιση. Αλλωστε, η μεταφορά κεφαλαίων θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερη αγορά από αυτήν των μηνυμάτων και του μοιράσματος φωτογραφιών. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι τα συνολικά έσοδα του 2017 για όλες τις εταιρείες του κόσμου, που δραστηριοποιούνται στις ηλεκτρονικές πληρωμές, ανήλθαν σε 2,9 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς McKinsey. Μπροστά σε αυτά ωχριούν τα έσοδα των 56 δισ. δολαρίων της Facebook. Ακόμα καλύτερα, η McKinsey προβλέπει ότι μέσα στην επόμενη πενταετία η αγορά ηλεκτρονικών αγορών θα έχει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 9%, διότι τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα δυνητικά θα αντικαταστήσουν το ρευστό.

Τον δρόμο τον δείχνουν οι μεγάλοι κινεζικοί όμιλοι υψηλής τεχνολογίας.

Η Tencent και η ανταγωνίστριά της Alibaba, μέσω της εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Ant Financial, έχουν ανατρέψει τους κανόνες στο συγκεκριμένο πεδίο στη χώρα. Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της Facebook πιθανώς να μην κατορθώσουν ποτέ να αποτιμηθούν σε 150 δισ. δολάρια, όπως αποτίμησαν την Αnt Financial οι επενδυτές πέρυσι. Παρά ταύτα, οι βασικές ανταγωνίστριες της Facebook στις περισσότερες χώρες του κόσμου θα είναι οι τράπεζες, πολλές εκ των οποίων καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια με τα παλαιά και δυσκίνητα μηχανογραφικά τους συστήματα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν λόγοι να είναι κανείς επιφυλακτικός ως προς το  πώς θα χειριστεί η Facebook το θέμα του ρευστού.

Μία εταιρεία, όπως αυτή, με μία σχεδόν μονοπωλιακή θέση στη βασική της αγορά και ένα περιθώριο λειτουργικών κερδών 45% ίσως να διαθέτει τη λανθασμένη φιλοσοφία για να τα καταφέρει σε ένα πεδίο πιο ανταγωνιστικό και λιγότερο κερδοφόρο. Η νυν συνεργάτις της Facebook και δυνητική της ανταγωνίστρια PayPal κατορθώνει να μετασχηματίζει σε λειτουργικά κέρδη ποσοστό κατά τι υψηλότερο από το 25% των εσόδων της. Εν κατακλείδι, η εταιρεία που ίδρυσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα κληθεί να διαχειριστεί τις ίδιες δαπάνες που αντιμετωπίζουν οι ανταγωνιστές της στον κλάδο της παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η διαδικασία μεταφοράς χρημάτων μέσω της εφαρμογής WhatsApp δεν απαλλάσσει την εταιρεία που τη διεκπεραιώνει από το να τηρεί αρχεία, να ελέγχει και να παρακολουθεί τις συναλλαγές, ώστε να διορθώνει λάθη και να αποτρέπει κρούσματα απάτης. Το ιστορικό της Facebook με την αδυναμία της να προστατεύσει τα δεδομένα των χρηστών της υποδηλώνει πως μάλλον θα δυσκολευθεί να εκτελέσει δραστηριότητες παρόμοιες με εκείνες των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή