Γεωπολιτικό παιχνίδι με τις σπάνιες γαίες

Γεωπολιτικό παιχνίδι με τις σπάνιες γαίες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβάζοντας τους τόνους στην αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον, το Πεκίνο χαρακτήρισε χθες τη στάση του Αμερικανού προέδρου «απροκάλυπτη οικονομική τρομοκρατία» διά στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών Ζανγκ Χανουί.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο, ο κ. Ζανγκ υπογράμμισε ότι η Κίνα τάσσεται κατά της χρήσης μέσων πίεσης όπως οι εμπορικές κυρώσεις, οι δασμοί και ο προστατευτισμός. Προσέθεσε, πάντως, ότι η Κίνα «δεν φοβάται τον εμπορικό πόλεμο», απηχώντας παλαιότερες δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων. Επανέλαβε μια εξίσου γνωστή θέση του Πεκίνου, πως όλοι χάνουν από τον εμπορικό πόλεμο καθώς «θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και στην ανάκαμψή της». Σε ό,τι αφορά, όμως, την Κίνα, τόνισε πως «θα αντιμετωπίσει τις εξωτερικές προκλήσεις, θα κάνει το σωστό, θα αναπτύξει την οικονομία της και θα εξακολουθήσει να βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο του λαού της».

Πρόκειται για την τελευταία νύξη του Πεκίνου, που κλιμακώνει τη ρητορική κατά της Ουάσιγκτον μετά τη διακοπή των διμερών επαφών και την επιδείνωση του κλίματος στη σχέση των δύο χωρών. Από τις επίσημες ανακοινώσεις στην κρατική τηλεόραση και στα κρατικά ΜΜΕ μέχρι τον πατριωτικό οίστρο που διέπει τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και μέχρι τη γενικευμένη κινητοποίηση των Κινέζων διπλωματών ανά τον κόσμο, η Κίνα εντείνει την κριτική στην Ουάσιγκτον. Στο μεταξύ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες το Πεκίνο άφησε επανειλημμένως να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιήσει ως όπλο στον εμπορικό πόλεμο τη δεσπόζουσα θέση που έχει στην παγκόσμια αγορά σπάνιων γαιών και την ιδιότητά του ως κύριου προμηθευτή των ΗΠΑ σε σπάνιες γαίες. Ο λόγος, για τα 17 μέταλλα και χημικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την κατασκευή ειδών προηγμένης τεχνολογίας, από τα καταναλωτικά είδη μέχρι τον αμυντικό εξοπλισμό.

Χθες, πάντως, η επίσημη εφημερίδα του Πεκίνου, η «Λαϊκή Ημερησία», σχολίαζε πως «είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι η Κίνα δεν διαθέτει άλλους τρόπους αντίδρασης εκτός από τις σπάνιες γαίες».

Οι τελευταίες ανακοινώσεις του Πεκίνου σε ό,τι αφορά το θέμα των σπάνιων γαιών προδίδουν πως η Κίνα χρησιμοποιεί εκτεταμένα τα 17 αυτά μέταλλα ως γεωπολιτικό εργαλείο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γκάο Φενγκ τόνισε πως η Κίνα είναι πρόθυμη να ικανοποιεί τις ανάγκες άλλων χωρών σε σπάνιες γαίες.

Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι το Πεκίνο δεν θα ανεχθεί να χρησιμοποιηθούν οι σπάνιες γαίες για να παραχθούν προϊόντα που τελικά θα χρησιμοποιηθούν κατά της Κίνας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή