ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαγορές άνω των 42 δισ. δολαρίων από private equities στην Ευρώπη

Εξαγορές άνω των 42 δισ. δολαρίων από private equities στην Ευρώπη

Eντονο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity) για την εξαγορά ευρωπαϊκών εταιρειών, αξιοποιώντας τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας. Αψηφώντας φόβους για επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, οι εταιρείες private equity προχώρησαν σε εξαγορές 42,6 δισ. δολαρίων στην Ευρώπη από τις αρχές του έτους, με την αξία των συμφωνιών να φθάνει στο υψηλό 12ετίας.

Ιδιαίτερα έντονο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον στον γερμανικό κλάδο ΜΜΕ όσο εντείνεται ο ανταγωνισμός στις ψηφιακές εκδόσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της γερμανικής Axel Springer, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος στην Ευρώπη, με την αξία της να υπολογίζεται συνολικά στα 5,4 δισ. δολάρια. Η μετοχή του εκδοτικού ομίλου –ο οποίος ελέγχει μεταξύ άλλων τις ημερήσιες εφημερίδες Bild και Die Welt– σημείωσε χθες άνοδο έως και 20% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, αφού ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την αμερικανική KKR. Απώτερος στόχος των επαφών αυτών είναι να περάσουν οι μετοχές της Axel Springer, που τελούν υπό διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, υπό τον έλεγχο της KKR, η οποία προτίθεται να ακολουθήσει μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ανάπτυξη του ομίλου. Η Axel Springer έχει απογοητεύσει τους επενδυτές της, καθώς δεν εξασφάλισε τα επιθυμητά αποτελέσματα από την επέκτασή της στα ψηφιακά ΜΜΕ. Στο μεταξύ, υποχωρεί η κυκλοφορία των έντυπων εκδόσεων της Axel Springer, πλήττοντας την οικονομική της κατάσταση. Μέσα στο α΄ τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη του γερμανικού ομίλου υποχώρησαν κατά 35% στα 55,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η 76χρονη Φρίντε Σπρίνγκερ και χήρα του ιδρυτή του ομίλου, ήταν αυτή που ήρθε σε επαφή με την KKR, η οποία είναι γνωστή για τις μακροχρόνιες επενδύσεις στον γερμανικό κλάδο των ΜΜΕ. Η KKR μαζί με την Permira είχαν εξαγοράσει την ProSiebenSat.1 Media προ 12ετίας και την πούλησαν το 2014, αφού όμως είχαν καταφέρει να διευρύνουν το φάσμα των δραστηριοτήτων του ομίλου στον χώρο της ψυχαγωγίας και του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πληροφορίες του Reuters αποκαλύπτουν πως η KKR θα υποβάλει δημόσια πρόταση εξαγοράς για τα μερίδια μετόχων μειοψηφίας της Axel Springer και μετά θα δημιουργήσει κοινοπραξία με εταιρείες που ελέγχει η Φρίντε Σπρίνγκερ και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ματίας Ντόνφνερ. Οι δύο τελευταίοι κατέχουν το 45,5% των μετοχών του ομίλου και δεν σχεδιάζουν να μειώσουν τα μερίδιά τους. Τα εγγόνια του ιδρυτή της Axel Springer, Αξελ Σβεν και Αριάνε, κατέχουν το 7,4% και το 2,4% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου. Το υπόλοιπο 44,8% είναι εισηγμένο στο χρηματιστήριο και αποτιμάται στα 2,4 δισ. δολάρια, βάσει της χθεσινής τιμής της μετοχής. 

Οι εξαγορές στον ευρωπαϊκό κλάδο των ΜΜΕ δεν πραγματοποιούνται μόνον από εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Η ιταλική Mediaset του Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέκτησε προχθές το 9,6% του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ProSiebenSat.1 αφού η μετοχή του είχε υποχωρήσει στο χαμηλό επταετίας. Είχαν προηγηθεί συνομιλίες ανάμεσα στη Mediaset και τη γαλλική Vivendi, οι οποίες όμως οδηγήθηκαν σε αποτυχία, θέτοντας εν αμφιβόλω τα σχέδια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού τηλεοπτικού δικτύου. To ProSiebenSat.1 μεταδίδει στη Γερμανία, στην Αυστρία και στην Ελβετία, ενώ η Mediaset έχει πρόσβαση όχι μόνον στην Ιταλία αλλά και στην Ισπανία.