Κέρδη για τα αμερικανικά και γερμανικά ομόλογα

Κέρδη για τα αμερικανικά και γερμανικά ομόλογα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, σύμφωνα με την εκτίμηση των επενδυτών, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για σύναψη συμφωνίας άμεσα. Μετά την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για αύξηση των δασμών σε εισαγωγές από την Κίνα ύψους 200 δισ. δολ. σε 25% από 10% και την προειδοποίηση για πιθανή επιβολή επιπλέον δασμών στις υπόλοιπες εισαγωγές από τη χώρα ύψους περίπου 325 δισ. δολ., η Κίνα ενδεχομένως αντιδράσει με χρήση και άλλων αντίμετρων πέρα από την αύξηση δασμών σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ ύψους 60 δισ. δολ. που ανακοίνωσε πρόσφατα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμού των εξαγωγών σπανίων γαιών στις ΗΠΑ, ομάδα χημικών στοιχείων ζωτικής σημασίας για πολλές αμερικανικές βιομηχανίες. Παράλληλα, οι πρόσφατες ανακοινώσεις ασθενών στοιχείων από τις μεγαλύτερες οικονομίες διεθνώς για τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (ΡΜΙ) Μαΐου ενέτειναν τις ανησυχίες για την πορεία της διεθνούς οικονομίας.Οι εξελίξεις αυτές ευνόησαν τα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ και Γερμανίας, τα οποία διατηρήθηκαν σε ανοδική πορεία την εβδομάδα που διανύσαμε.

Υστερα από συνεχή πτωτική πορεία τις τελευταίες ημέρες, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) βρέθηκε την Παρασκευή στο 2,15% για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ η απόδοση του 2ετούς τίτλου υποχώρησε κάτω από το 2,0% για πρώτη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες. Θετικό αντίκτυπο είχαν και τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ 1ου τριμήνου των ΗΠΑ, που έδειξαν ρυθμό αύξησης του δομικού δείκτη τιμών για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE) –δείκτης που παρακολουθεί η Fed για τη πορεία του πληθωρισμού– στο 1,0% έναντι 1,3% που ήταν η αρχική εκτίμηση, καθώς και δηλώσεις του αντιπροέδρου της Fed Ρίτσαρντ Κλαρίντα που ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Αντιστοίχως, η απόδοση τους 10ετούς γερμανικού τίτλου βρέθηκε κοντά στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο -0,20% την Παρασκευή, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, τα ιταλικά ομόλογα δέχθηκαν νέες πιέσεις εν μέσω ανησυχιών για νέα ρήξη της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω του υψηλού χρέους της χώρας. Δημοσιεύματα που υποστήριξαν το ενδεχόμενο κρίσης στην κυβέρνηση συνεργασίας της Ιταλίας μετά τη μεγάλη νίκη του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Λέγκα στις πρόσφατες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επηρέασαν επίσης αρνητικά τους ιταλικούς τίτλους. Στις αγορές συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ/δολ. υποχώρησε 0,5% σε εβδομαδιαία βάση και κυμαινόταν αργά την Παρασκευή στην περιοχή 1,1130/50, όχι μακριά από το χαμηλό δύο ετών 1,1106 που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή