Στο 1,3% η ανάπτυξη στην Τουρκία το α΄ τρίμηνο

Στο 1,3% η ανάπτυξη στην Τουρκία το α΄ τρίμηνο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία βγήκε από την ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2019, όμως η ανάκαμψη είναι επισφαλής διότι επιτεύχθηκε κυρίως χάρη στην αύξηση των κρατικών δαπανών και στη χορήγηση δανείων από κρατικές τράπεζες, ενώ επενδύσεις και κατανάλωση εξακολούθησαν να υποχωρούν. Παράλληλα η υπόθεση προμήθειας των ρωσικών S-400 από την Τουρκία είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέα ένταση με τις ΗΠΑ και σε επιβολή νέων κυρώσεων που θα πλήξουν την τουρκική λίρα και την ανάκαμψη.

Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,3% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο έπειτα από δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης. Ωστόσο σε ετήσια βάση η τουρκική οικονομία εξακολούθησε να συρρικνώνεται, κατά 2,6% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2018, κυρίως εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης κατά 4,7% και των επενδύσεων κατά 13%. Αντιθέτως, οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 7,2% και ο τραπεζικός δανεισμός κατά 30% από κρατικές τράπεζες και κατά 5% από ιδιωτικές. «Είναι πολύ απλό, η δραστηριότητα ενισχύθηκε χάρη στη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και την πιστωτική επέκταση στην οποία προχώρησαν οι κρατικές τράπεζες», εξηγεί στο Bloomberg ο Ινάν Ντεμίρ, οικονομολόγος της Nomura με έδρα το Λονδίνο.

Στα θετικά στοιχεία περιλαμβάνεται η ενίσχυση των τουρκικών εξαγωγών κατά 9,5%, καθώς η συνεχιζόμενη υποχώρηση της λίρας καθιστά πιο ανταγωνιστικά διεθνώς τα τουρκικά προϊόντα. Χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, μεταποίηση και γεωργία εμφάνισαν επίσης θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η συνέχεια της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές της τουρκικής λίρας, οι οποίες δεν είναι λαμπρές. Η εξασθένησή της κατά 5% έναντι του δολαρίου το πρώτο τρίμηνο οδήγησε σε υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.  Η λίρα απειλεί με εκτροχιασμό τον πληθωρισμό, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει «κολλήσει» στο 20%, αυξάνοντας το κόστος διαβίωσης και βασικών εισαγωγών όπως της ενέργειας και εμποδίζοντας την κεντρική τράπεζα να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού ώστε να ενισχύσει την οικονομία. «Τα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου υποδηλώνουν πως η εξασθένηση της λίρας υπονομεύει την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη, κάτι που παραδοσιακά επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη», λέει ο Ντεμίρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή