Με αύξηση δασμών κάθε μήνα απειλούν το Μεξικό οι ΗΠΑ

Με αύξηση δασμών κάθε μήνα απειλούν το Μεξικό οι ΗΠΑ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους. Η Ουάσιγκτον απειλεί με κλιμακωτούς δασμούς σε όλα τα μεξικανικά προϊόντα που εισάγονται στη χώρα, αρχής γενομένης με 5% από τις 10 Ιουνίου, εάν δεν υπάρξει χαλιναγώγηση της παράτυπης μετανάστευσης. Η απόφαση αυτή προκάλεσε σοβαρή αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια, με τις μετοχές ομίλων που έχουν παραγωγική βάση στο Μεξικό να σημειώνουν μεγάλη πτώση – ειδικά οι μετοχές μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών είχαν απώλειες έως και 7%. Χθες το απόγευμα, οι δείκτες στη Γουόλ Στριτ υποχωρούσαν 1%. Οι επενδυτές στρέφονταν σε ασφαλή καταφύγια, όπως είναι τα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ και Γερμανίας, με τις αποδόσεις τους να σημειώνουν πτώση σε πρωτοφανή επίπεδα. Χθες επίσης, ισχυρό πλήγμα δέχθηκε το πέσο Μεξικού, το οποίο αποδυναμώθηκε 3% ως προς το δολάριο. Η επιτυχής ολοκλήρωση και επικύρωση της τριμερούς εμπορικής συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών ονόματι USMCA, που θεωρείται διάδοχος της παλαιότερης NAFTA, μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού, τίθεται υπό αμφισβήτηση. Παράλληλα, από σήμερα 1η Ιουνίου επιβάλλονται νέοι δασμοί από την Κίνα σε αμερικανικές εισαγωγές. Η δε Ουάσιγκτον εξετάζει την επέκταση των δασμών που έχει ήδη επιβάλει στην Κίνα, ώστε να μην υπάρξει κανένα δικό της εισαγόμενο προϊόν χωρίς την κύρωση αυτή. Ηδη βαρύνονται με δασμούς κινεζικές εισαγωγές 250 δισ. δολαρίων που εισέρχονται στην αμερικανική αγορά, και απομένουν και άλλες 300 δισ. δολαρίων.

Ανόμοια πράγματα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες το Μεξικό ότι θα αυξάνονται οι δασμοί σε όλα τα προϊόντα του ανά μήνα εάν δεν κινητοποιηθεί άμεσα να συγκρατήσει την αύξηση στις μεταναστευτικές ροές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ανέλθουν στο 10% τον Ιούλιο, στο 15% τον Αύγουστο, στο 20% τον Σεπτέμβριο και στο 25% τον Οκτώβριο.  O Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του να προσέλθει σε διάλογο, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι υπάρχει προθυμία από την Ουάσιγκτον να συνεργαστεί με το Μεξικό στο θέμα της μετανάστευσης. Πέραν των αντιδράσεων από πλευράς των Δημοκρατικών για τους δασμούς, διαφωνίες υπήρξαν και από τους ομοϊδεάτες του Ντόναλντ Τραμπ, το Κόμμα των Ρεπουμπλικανών. «Η διεθνής εμπορική πολιτική και η συνοριακή ασφάλεια συνιστούν δύο διαφορετικά θέματα. Εδώ έχουμε κατάχρηση της εξουσίας που έχει ο εκάστοτε Αμερικανός πρόεδρος να επιβάλει δασμούς.

Επίσης, η κίνησή του αυτή αντιβαίνει στην ίδια τη θέση του Κογκρέσου για το δεδομένο ζήτημα», επισήμανε ο Τσακ Γκράσλι, βετεράνος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Αϊόβας. Απηύθυνε έκκληση, επιπλέον, προς τον Ντόναλντ Τραμπ να εξετάσει εναλλακτικές, όπως λόγου χάριν την επιβολή παρακράτησης στα εμβάσματα που στέλνουν Μεξικανοί μετανάστες στην πατρίδα τους. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι οι απειλές Τραμπ εκτοξεύονται ενώ το Μεξικό επωφελείται αρκετά από τον σινοαμερικανικό πόλεμο, όπως παρατηρούν οι Financial Times. Καθώς οι αμερικανικές εταιρείες δεν αγοράζουν προϊόντα από τις κινεζικές λόγω αυξημένου κόστους, έχουν στραφεί εναλλακτικά στο Μεξικό για προμήθειες. Συν τοις άλλοις, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προσκρούσει σε τοίχο αναφορικά με τις απόπειρές του να εγκριθεί από το Κογκρέσο η προεκλογική υπόσχεσή του για ανέγερση τείχους στα αμερικανομεξικανικά σύνορα. Μάλιστα, τότε είχε διαμηνύσει ότι το τείχος αυτό θα το πλήρωναν οι ίδιοι οι Μεξικανοί. Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, κατορθώνει τα ακριβότερα προϊόντα από το Μεξικό (λόγω των επαπειλούμενων δασμών) να τα πληρώνουν οι Αμερικανοί, που τα εισάγουν, και οι Αμερικανοί, που τα καταναλώνουν. Κατά τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, ο Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιήσει την απειλή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή