Η Τράπεζα της Ιταλίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος

Η Τράπεζα της Ιταλίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες συστάσεις δέχθηκε χθες ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας για τη συγκράτηση του υπέρογκου δημόσιου χρέους της χώρας, αλλά αυτή τη φορά όχι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά από την Τράπεζα της Ιταλίας. Ο διοικητής της, Ιγνάσιο Βίσκο, δήλωσε χθες πως η χώρα χρειάζεται μια «αξιόπιστη» στρατηγική για να δαμάσει το χρέος της που ξεπερνά τα 2 τρισ. ευρώ. Διαφορετικά θα υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομία. Στο πλαίσιο της ετήσιας συνεδρίασης της ιταλικής κεντρικής τράπεζας, όπου παρών ήταν ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας τόνισε πως «δεν θα πρέπει να υπάρχει η παραμικρή καθυστέρηση στη χάραξη ενός αξιόπιστου και αυστηρού σχεδίου για τη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας, μεσοπρόθεσμα».

Μέσα στην εβδομάδα, οι Βρυξέλλες άσκησαν εκ νέου πιέσεις στη Ρώμη για τη συμμόρφωση του προϋπολογισμού της, στον απόηχο δηλώσεων του Ματέο Σαλβίνι για την ανάγκη αλλαγής των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης μετά τις ευρωεκλογές. Ο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας του Βορρά που συγκυβερνά με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, είπε την περασμένη Κυριακή πως το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα για το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του σήμαινε πως οι πολίτες επιθυμούν αλλαγή των «ετεροχρονισμένων» κανόνων της Ε.Ε. Λίγες ημέρες μετά, την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε προειδοποιητική επιστολή στη Ρώμη, όπως επίσης στην Κύπρο, στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Απευθυνόμενη στη Ρώμη, η Κομισιόν τόνισε πως είναι πιθανή η εκκίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος εις βάρος της Ιταλίας –που ενδεχομένως να οδηγήσει στην επιβολή προστίμου έως και 3,5 δισ. ευρώ– εάν η κυβέρνηση δεν εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν κατάφερε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στις Βρυξέλλες για τη μείωση του χρέους.

Βάσει των προβλέψεων του κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας, το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 132,6% του ΑΕΠ το 2019 και στο 131,3% το 2020 έναντι του 132,2% που ίσχυε στα τέλη του 2018. Ομως ο κ. Βίσκο αμφιβάλλει για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επιτύχει ακόμη και αυτόν τον στόχο, η υλοποίηση του οποίου προϋποθέτει εν μέρει την εξασφάλιση εσόδων 18 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις μέσα στο 2019. Τον Μάιο, η Κομισιόν προειδοποίησε πως η δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας θα επιδεινωθεί φέτος και τον επόμενο χρόνο. Τόνισε ότι μικρή ενίσχυση της ανάπτυξης στις αρχές του 2019 δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει την άνοδο του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους. Ηδη η Κομισιόν αναμένει επιδείνωση του διαρθρωτικού ελλείμματος, με το δημόσιο χρέος να ξεπερνά το 135% του ΑΕΠ το 2020.

Bloomberg, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή