Οι βρετανικές επιχειρήσεις δεν αντέχουν ένα σκληρό Brexit

Οι βρετανικές επιχειρήσεις δεν αντέχουν ένα σκληρό Brexit

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες η συνομοσπονδία βρετανικής βιομηχανίας (Confederation of British Industry, CBI) για τις επιπτώσεις του Brexit εάν δεν υπάρξει συμφωνία και αποχωρήσει άτακτα η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε συνέντευξη που έδωσε η Κάρολαϊν Φέρμπεϊρν, γενική διευθύντρια της CBI, στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, «ένα σκληρό Brexit δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται καν στις επιλογές της κυβέρνησης».

«Είναι δυνατόν να προετοιμαστεί μια χώρα για μια αύξηση των τελωνειακών δαπανών κατά 20 δισ. στερλίνες; Πώς μπορείς να προσαρμοστείς σε μια τόσο μεγάλη αλλαγή από τη μια ημέρα στην άλλη; Περίπου 150.000 επιχειρήσεις δεν διαθέτουν τα συστήματα για να αντιμετωπίσουν ένα σκληρό Brexit», δήλωσε η επικεφαλής της CBI.

H ίδια τόνισε πως οι επιπτώσεις θα είναι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. «Η πλειονότητα των βρετανικών επιχειρήσεων αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο υψηλό κόστος των σχεδίων έκτακτης ανάγκης που απαιτεί ένα σκληρό Brexit», δήλωσε η Φέρμπεϊρν στη ραδιοφωνική εκπομπή «Today» του BBC. Οπως αναφέρεται και σε επιστολή της CBI, «μικρές και μεγάλες εταιρείες συμφωνούν πως η καλύτερη προσέγγιση είναι μια συμφωνία με την Ε.Ε. για το Brexit».

Η απερχόμενη πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι εξασφάλισε παράταση του Brexit από τις 29 Μαρτίου στα τέλη Οκτωβρίου. Προ ημερών, όμως, υπέβαλε την παραίτησή της χωρίς να έχει καταφέρει να κερδίσει τη συναίνεση του βρετανικού Κοινοβουλίου για τη συμφωνία που πέτυχε με τους υπόλοιπους εταίρους στην Ε.Ε. Σήμερα κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποιος θα είναι ο διάδοχος της Τερέζα Μέι. Τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο. Πρώτον, η αναβολή του «διαζυγίου» Βρετανίας – Ε.Ε. Δεύτερον, η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακύρωση του Brexit, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο.

Στο μεταξύ, οι βρετανικές επιχειρήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα του Brexit. Η συσσώρευση προμηθειών οδήγησε τον Φεβρουάριο σε έλλειμμα-ρεκόρ το εμπορικό ισοζύγιο αγαθών της Βρετανίας επί δεύτερο συναπτό μήνα. Από το δημοψήφισμα για το Brexit, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου του 2016, η στερλίνα έχει απολέσει περίπου το 13% της αξίας της. Προς το παρόν, βέβαια, η πτώση της στερλίνας έχει ωφελήσει τις βρετανικές επιχειρήσεις που εξασφαλίζουν τα περισσότερα κέρδη τους από εξαγωγές. Αλλά ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος –ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς για την Τράπεζα της Αγγλίας όταν κάνει απολογισμό των οικονομικών συνθηκών στη χώρα– αντανακλά ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση μέσα στο β΄ τρίμηνο από το α΄ τρίμηνο του έτους. Τέλος, μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε πως η παραγωγή στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών υποχώρησε σχεδόν κατά 45% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή