Η αυτοκρατορία του Hilton ξεκίνησε από ένα πανδοχείο

Η αυτοκρατορία του Hilton ξεκίνησε από ένα πανδοχείο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πραγματικότητα ο Κόνραντ Χίλτον ήθελε να αποκτήσει τράπεζα, αλλά δεν τα κατάφερε. Πριν από 100 χρόνια αγόρασε πανδοχείο στο Τέξας, βάζοντας τα θεμέλια για την αυτοκρατορία του. Η ιστορία μιας από τις μεγαλύτερες και πλέον παραδοσιακές αλυσίδες ξενοδοχείων στον κόσμο ξεκίνησε εντελώς τυχαία από μια αποτυχία. Ο Κόνραντ Χίλτον, εν μέσω του πρώτου πετρελαϊκού μπουμ του 20ού αιώνα, πήγε στην πόλη Cisco του Τέξας για να αγοράσει στις 31 Μαΐου του 1919 μία τράπεζα και να κάνει περιουσία. Το σχέδιο απέτυχε παταγωδώς και ο Χίλτον αγόρασε με συνοπτικές διαδικασίας ένα τοπικό πανδοχείο, το Mobley, βάζοντας τα θεμέλια για τη μετέπειτα ξενοδοχειακή του αυτοκρατορία.

Το Mobley Hotel δεν προσέφερε παρά μόνον έναν «κατάλληλο χώρο για ύπνο, τίποτα περισσότερο», αναφέρεται στην αυτοβιογραφία του με τον τίτλο «Be my Guest», που δημοσιεύθηκε το 1957. Στην αρχή ήθελε προφανώς να συνέλθει από την αποτυχία του, αλλά έτυχε να αυξηθεί η ζήτηση για κρεβάτια από εργαζομένους στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Είχε έρθει η ώρα για τον Χίλτον να περάσει στη δράση. Η απρογραμμάτιστη καριέρα ως ξενοδόχος ξεκινάει: το 1925 ανοίγει στο Ντάλας το πρώτο ξενοδοχείο με το όνομα Χίλτον και ακολουθούν με γοργό ρυθμό και άλλα. Με τις αγορές των ξενοδοχείων Roosevelt και Plaza στη Νέα Υόρκη, κάνει την αλυσίδα ξενοδοχείων να εκπροσωπείται από τη μία έως την άλλη ακτή των ΗΠΑ. Τρία χρόνια αργότερα ιδρύεται η Hilton Hotels Corporation, ο πρώτος ξενοδοχειακός κολοσσός που εισάγεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Από το 1949 η εταιρεία επεκτείνεται στο εξωτερικό με το Caribe Hilton στο Πουέρτο Ρίκο.

Ο Κόνραντ Χίλτον που καταγόταν από τη Νορβηγία και μια περιοχή της Γερμανίας, πέθανε στις 3 Ιανουαρίου του 1979, σε ηλικία 91 ετών. Ο προπάππος της Πάρις και της Νίκι Χίλτον, που είχε παντρευτεί ένα φεγγάρι τη Ζα Ζα Γκαμπόρ, άφησε μία από τις πιο εντυπωσιακές αλυσίδες ξενοδοχείων στον κόσμο. Μέχρι σήμερα κρατάει τα σκήπτρα στον κλάδο πίσω από τις αλυσίδες Wyndham και Marriot. Υπάρχουν περισσότερα από 5.700 ξενοδοχεία Χίλτον σε 117 χώρες. Το πρώτο Χίλτον στην Ευρώπη άνοιξε το 1955 στην Κωνσταντινούπολη. Τρία χρόνια αργότερα ακολούθησε το Berliner Hilton που ήταν και το πρώτο στη Γερμανία.

Εκατό χρόνια μετά την αγορά του ξενοδοχείου Mobley στο Τέξας, ο κολοσσός συνεχώς εξαπλώνεται και τα κέρδη πολλαπλασιάζονται. Το πρώτο τρίμηνο φέτος τα κέρδη ξεπέρασαν τα 2,2 δισ. δολάρια, όταν το 2018 τα κέρδη ολόκληρο τον χρόνο ήταν 8,9 δισ. δολάρια. Πέρυσι, η εταιρεία άνοιγε κάθε μέρα πάνω από ένα νέο ξενοδοχείο. «Εχουμε μεγαλεπήβολα σχέδια ανάπτυξης», εξήγγειλε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Κρίστοφερ Νασέτα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Υπολογίζουμε ότι το 2019 θα είναι η καλύτερή μας χρονιά μέχρι τώρα». Αλλά και για τους επενδυτές η αξία της μετοχής συνεχώς μεγαλώνει. Η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου ανέρχεται στα 25 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ, σε επίπεδο παγκόσμιας παρουσίας και διαθεσιμότητας σε κρεβάτια, η Airbnb έχει ξεπεράσει ακόμη και το Marriot. Αλλά στον ξενοδοχειακό κλάδο το Χίλτον διατηρεί την ισχύ του και τη δύναμη έλξης. Και το ξενοδοχείο Mobley στο Τέξας τι απέγινε; Δεν ξανάνοιξε από τότε για πελάτες. Η περιοχή όπου ο Κόνραντ Χίλτον ξεκίνησε την επιτυχημένη δράση του, ονομάζεται Conrad Hilton Center, όπου εδρεύει το τοπικό εμπορικό επιμελητήριο και φιλοξενεί το κέντρο της κοινότητας. Παρ’ όλα αυτά, δύο δωμάτια διατηρήθηκαν όπως ήταν και ένα τρίτο μετατράπηκε σε μικρό μουσείο. Αλλά και η διεύθυνση του δρόμου επελέγη για να διαιωνίσει τον μύθο του Χίλτον. Μετονομάστηκε σε λεωφόρο Κόνραντ Χίλτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή