Αντεπίθεση από τη Huawei μετά τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Αντεπίθεση από τη Huawei μετά τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ μπαίνει η Huawei δίνοντας εντολή στο προσωπικό της να ακυρώσει συναντήσεις και κάθε συνεργασία τεχνικής φύσης με Αμερικανούς. Παράλληλα, στέλνει πίσω στις ΗΠΑ όσους Αμερικανούς απασχολούσε στην επιτελική μονάδα της στη Σεντζέν. Αποκλεισμένη, έτσι, από την αμερικανική αγορά και τις αμερικανικές επιχειρήσεις, η πρώτη στον κόσμο βιομηχανία εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών κλιμακώνει την αντιπαράθεσή της με την υπερδύναμη ακολουθώντας κατά πόδας το Πεκίνο. Στο μεταξύ, το Πεκίνο συντάσσει κατάλογο με τις ξένες εταιρείες που θεωρεί επιζήμιες για τις κινεζικές, ενώ έχει ήδη επιστρατεύσει στην αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον το υπερόπλο του αμερικανικού χρέους των 1,2 τρισ. δολαρίων και το σχεδόν παγκόσμιο μονοπώλιό του στις σπάνιες γαίες.

Την απόφαση της εταιρείας να διακόψει τις επαφές με Αμερικανούς συνεργάτες ανακοίνωσε στο προσωπικό της εταιρείας ο αρχιτέκτονας στρατηγικής της Huawei, Ντανγκ Γουενσουάν. Ενημέρωσε, επίσης, τους υπαλλήλους του κινεζικού κολοσσού ότι όσοι Αμερικανοί πολίτες εργάζονταν στην κεντρική μονάδα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας επαναπατρίστηκαν στις ΗΠΑ πριν από δύο εβδομάδες. Παράλληλα, όμως, ο Ντανγκ τους κατέστησε σαφές ότι εφεξής η Huawei θέτει αυστηρούς περιορισμούς στις επαφές ανάμεσα στο προσωπικό της και στους Αμερικανούς πολίτες αδιακρίτως επαγγέλματος και ιδιότητας. Τόνισε μάλιστα πως εφεξής η εταιρεία θα ελέγχει κατά πόσον έχει αμερικανικό διαβατήριο οποιοσδήποτε αλλοδαπός επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις της. Στην περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, θα επιβάλλει σε όποιον από το προσωπικό της συζητεί με κάτοχο αμερικανικού διαβατηρίου να μη θίγει θέματα σχετικά με την τεχνολογία ή με το αντικείμενο της εργασίας του.

Η κίνηση αντεκδίκησης έγινε εν ολίγοις αμέσως μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποκλείσει την Huawei από κάθε συνεργασία ή δοσοληψία με αμερικανικές επιχειρήσεις και να επεκτείνει το μέτρο σε 68 θυγατρικές της. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η αντίδραση της Huawei ανακοινώθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση εργασίας του προσωπικού της με Αμερικανούς συνεργάτες. Η συνάντηση διαλύθηκε εσπευσμένα, ενώ δόθηκε εντολή στους Αμερικανούς συνεργάτες να αποσυνδέσουν τους φορητούς υπολογιστές τους, να απομονώσουν τα δίκτυά τους από το δικό της και να εγκαταλείψουν άμεσα τις εγκαταστάσεις της Huawei. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει, επίσης, ότι εδώ και αρκετές ημέρες η Huawei έχει δρομολογήσει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν τα γραφεία της στην Κίνα με τα γραφεία της στις ΗΠΑ. Υποστηρίζει μάλιστα πως οι αλλαγές αυτές έχουν στόχο την προσαρμογή της στους κανονισμούς της Ουάσιγκτον που απαιτούν από τους προμηθευτές των αμερικανικών επιχειρήσεων να υποβάλουν προς έγκριση τις σχεδιαζόμενες πωλήσεις τους.

Σύμφωνα, άλλωστε, με το Reuters, το κρατικό ραδιόφωνο της Κίνας ανέφερε πως το υπουργείο Εμπορίου θα συντάξει κατάλογο ξένων εταιρειών και οργανισμών αλλά και αλλοδαπών ιδιωτών που θεωρεί ότι «δεν μπορεί να εμπιστευτεί», επειδή εκτιμά ότι μπορούν να βλάψουν τα συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων. Οι απαγορεύσεις που θα συνοδεύουν τον κατάλογο θα αφορούν όσους παραβιάζουν τους κανόνες της αγοράς και το πνεύμα των συμβολαίων, όσους εμποδίζουν τις προμήθειες σε κινεζικές εταιρείες για λόγους που δεν σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα και όσους «βλάπτουν σοβαρά τα νόμιμα και δικαιώματα και τα θεμιτά συμφέροντα» των κινεζικών επιχειρήσεων. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επιχείρησε χθες να πείσει το Βερολίνο να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και να αποκλείσει την Huawei από τη γερμανική τεχνολογία πέμπτης γενιάς. Το ίδιο, αν και σε πιο κατηγορηματικούς τόνους, αναμένεται να κάνει την επόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος. Πηγές της Ουάσιγκτον ανέφεραν στο Reuters ότι στην επίσκεψή του στο Λονδίνο ο Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσει από τη βρετανική κυβέρνηση να αποκλείσει την Huawei από την τεχνολογία των δικτύων πέμπτης γενιάς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή