«Γρίφος» η πολιτική της Fed

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για την πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία είναι πολύ πιο απαισιόδοξες από αυτές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed). Παρ’ όλα αυτά, η Fed δεν φαίνεται να εισακούσει τις επιθυμίες των αγορών για μείωση των επιτοκίων – εκτός εάν τα πράγματα επιδεινωθούν αρκετά. Ο μεγάλος προβληματισμός για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας στην παγκόσμια ανάπτυξη, οι εντάσεις ανάμεσα στην Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ενωση και η ασυμφωνία για το πώς θα αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε. έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αποστροφής του επενδυτικού κινδύνου. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων οδηγήθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2017. Συν τοις άλλοις, η καμπύλη αποδόσεων ανάμεσα στα τρίμηνα γραμμάτια και τα 10ετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησε ακόμη περισσότερο σε αρνητικό πρόσημο. Εάν επιμείνει αυτή η αντιστροφή της καμπύλης –όταν, δηλαδή, οι αποδόσεις βραχυπρόθεσμων ομολόγων υπερβαίνουν αυτές των μακροπρόθεσμων–, τότε θα σημαίνει πως ενισχύονται οι φόβοι για το ξέσπασμα ύφεσης σε ένα ή δύο χρόνια.

Ωστόσο, σε άλλες αγορές –συμπεριλαμβανομένων των μετοχών και των εταιρικών ομολόγων– δεν αντανακλάται μια τόσο αρνητική εικόνα όσο στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα παρά την αύξηση των διακυμάνσεων. Μάλιστα, οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει από τις αρχές του μήνα παρά τη διεύρυνση των πιστωτικών περιθωρίων (credit spreads), δηλαδή της διαφοράς απόδοσης μεταξύ δύο ομολόγων με διαφορετική πιστωτική ποιότητα. «Δεν νομίζω πως οι πιέσεις που δέχονται οι αγορές είναι τόσο ασφυκτικές ώστε να ωθήσουν τη Fed σε μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική», σχολιάζει ο Μάικλ Κλόχερτι, επικεφαλής στον τομέα στρατηγικής επιτοκίων της RBC Capital Markets.

Δεδομένης της μεγάλης πτώσης των αποδόσεων στα ομόλογα, οι επενδυτές θεωρούν –έτσι όπως φαίνεται στην προθεσμιακή αγορά– πως είναι μεγαλύτερες από 50% οι πιθανότητες για μείωση του βασικού επιτοκίου της Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Εκτιμούν, επίσης, πως οι πιθανότητες για μια μείωση τον Δεκέμβριο ξεπερνούν το 80%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της CME Group. Αλλά δεν μπορεί να στηριχθεί κανείς εξ ολοκλήρου σε αυτές τις εκτιμήσεις. Θα πρέπει να λάβει υπόψη τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες των επενδυτών, οι οποίοι δεν διαβλέπουν μεταβολές στο κόστος δανεισμού της αμερικανικής οικονομίας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, δηλαδή στις πιο κοντινές συνεδριάσεις της Fed. «Δεν θα μειώσουν τα επιτόκια, διότι απλά υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων. Θα τα μειώσουν εάν η πορεία του πληθωρισμού δεν είναι ικανοποιητική ή εάν διαπιστωθούν κίνδυνοι στον ορίζοντα της παγκόσμιας οικονομίας», σχολιάζει ο Ιαν Λίνγκεν, επικεφαλής του τομέα στρατηγικής επιτοκίων στην BMO Capital Markets της Νέας Υόρκης. Βέβαια, «η αγορά ομολόγων μπορεί να μεταφέρει ένα μήνυμα –πως κάτι μπορεί να συμβεί– που δεν απασχολεί επί του παρόντος τις υπόλοιπες αγορές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή