Καταφύγιο στα ομόλογα αναζητούν οι επενδυτές

Καταφύγιο στα ομόλογα αναζητούν οι επενδυτές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ελαφρά κέρδη έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς σημείωσαν άνοδο οι μετοχές των εταιρειών υπηρεσιών υγείας. Η άνοδος υπερκάλυψε, έτσι, την πτώση των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και των άλλων κλάδων που επηρεάζονται από τις εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο. Εξουδετερώθηκε εν ολίγοις το αρνητικό κλίμα στο οποίο είχε ξεκινήσει χθες η συνεδρίαση εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ουάσιγκτον. Η χθεσινή άνοδος αντέστρεψε εν ολίγοις την πορεία που ακολουθούσαν οι αγορές τον Μάιο, στη διάρκεια του οποίου εξανεμίστηκαν 3 τρισ. δολάρια από την συνολική αξία των μετοχών.

«Οι εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα αλλά και στο Μεξικό παραμένουν οξυμένες», σχολίασε σχετικά ο Ντέιβιντ Μάντεν, αναλυτής της CMC Markets στη Βρετανία, που χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» την αντιστροφή του κλίματος μέσα στην ημέρα. Ετσι, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με ελαφρά άνοδο 0,32%, ο XETRA DAX της Φρανκφούρτης με άνοδο 0,56%, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού με άνοδο 0,65%, ο FTSE MIB του Μιλάνου με άνοδο 0,36% και ο IBEX 35 της Μαδρίτης με άνοδο 0,21%. Παράλληλα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE EUROTOP 100 έκλεισε με κέρδη 0,55%.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η αβεβαιότητα που προκαλεί η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ουάσιγκτον οδήγησε για μία ακόμη φορά τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων να υποχωρούν σε νέα ιστορικά χαμηλά. Το ίδιο συνέβη με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου που υποχώρησαν χθες στο 2,07%, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου πλησίασαν τη μεγαλύτερη πτώση δύο ημερών που έχουν σημειώσει από τον Οκτώβριο του 2008. Η στροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια οδήγησε, άλλωστε, χθες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών το ελβετικό φράγκο, που αργά το βράδυ κυμαινόταν στο 1,006 δολάρια. Αισθητή άνοδο σημείωσε, άλλωστε, το ευρώ που κυμαινόταν το βράδυ στο 1,1219 δολ. με τους επενδυτές να περιμένουν τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ μέσα στην εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή