Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα φέρει διεθνή ύφεση

Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα φέρει διεθνή ύφεση

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες προειδοποίησαν χθες τους επενδυτές ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιθανότητες για ύφεση της παγκόσμιας αλλά και της αμερικανικής οικονομίας ακόμη και εντός των επόμενων εννέα μηνών, εξαιτίας της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας και των αμερικανικών δασμών στο Μεξικό. Οι επόμενες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ εντός του Ιουνίου είναι πιθανό να καθορίσουν την κατεύθυνση που θα πάρει η οικονομία το επόμενο διάστημα.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley προειδοποίησαν χθες για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας αν ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιήσει την απειλή του και επιβάλει το επόμενο διάστημα αυξημένους δασμούς σε εισαγωγές από την Κίνα, ύψους 300 δισ. δολαρίων τον χρόνο, και αν η Κίνα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα.

Προειδοποίησαν επίσης πως έχουν αυξηθεί στο 40% από 25% προηγουμένως οι πιθανότητες να σημειωθεί ύφεση της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Κατά την Goldman Sachs δε, αυξάνονται στο 60%, από 40% προηγουμένως, οι πιθανότητες να αυξήσουν οι ΗΠΑ τους δασμούς στις τελευταίες εισαγωγές από την Κίνα, ύψους 300 δισ. δολαρίων, που δεν έχουν ακόμη περιληφθεί στους αυξημένους δασμούς. Μια τέτοια εξέλιξη πιθανότατα θα ανάγκαζε την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού ώστε να ενισχύσει την οικονομία.

«Πρόσφατες συζητήσεις με επενδυτές ενισχύουν την αίσθηση πως οι αγορές υποτιμούν την επίπτωση των εντάσεων στο εμπόριο», αναφέρει σε έκθεση ο Τσετάν Αχίγια, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley. «Γενικότερα, οι επενδυτές έχουν την άποψη πως η διαμάχη στο εμπόριο θα μπορούσε να παραταθεί, αλλά φαίνεται πως παραγνωρίζουν τη δυνητική της επίπτωση στη μακροοικονομία», συμπληρώνει. Και η JP Morgan προβλέπει πλέον επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και προοπτική για ακόμη χαμηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, τα οποία χθες υποχώρησαν μέχρι το 2,07%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων είκοσι μηνών, εξαιτίας της ανησυχίας περί επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

«Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πλέον πιθανό να υποχωρήσει χαμηλότερα από τη μακροπρόθεσμη τάση για το υπόλοιπο του έτους», ανέφερε σε σημείωμα ο Μπρους Κάσμαν, επικεφαλής οικονομολόγος της JP Morgan. Συναγερμό σήμαναν χθες και οι αναλυτές της Goldman Sachs, προειδοποιώντας ότι πλέον περιμένουν αύξηση των δασμών στο 10% σε εισαγωγές από την Κίνα ύψους 300 δισ. δολαρίων, αλλά και σε όλες τις εισαγωγές από το Μεξικό. Παράλληλα, η τράπεζα προβλέπει επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο στο 2%, δηλαδή κατά 0,5% χαμηλότερη ανάπτυξη από την προηγούμενη πρόβλεψη. Η Goldman Sachs προβλέπει πως υπάρχουν 70% πιθανότητες οι ΗΠΑ να αυξήσουν στο 5%, την ερχόμενη εβδομάδα, τους δασμούς στις εισαγωγές από το Μεξικό. Κατά την JP Morgan η ζημία που θα προκαλέσουν οι δασμοί στις εισαγωγές από το Μεξικό θα είναι μακροχρόνια, διότι θα πλήξει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Και γίνεται ακόμη χειρότερη.

Συνέπειες στην κατανάλωση

«Η μεγαλύτερη ανησυχία», γράφουν οι αναλυτές της JP Morgan, «είναι πως η υποχώρηση των επενδύσεων θα μετατραπεί σε επιφύλαξη όσον αφορά τις προσλήψεις και στη συνέχεια θα επεκταθεί στην κατανάλωση». Αυξημένο κίνδυνο για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας βλέπουν και οι επενδυτές της αγοράς αμερικανικών κρατικών ομολόγων, οι οποίοι προβλέπουν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed. Η διαφορά της απόδοσης μεταξύ των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων και των αμερικανικών τρίμηνων ομολόγων έχει γίνει αρνητική, με το δεκαετές να βρίσκεται στο 2,07% και το τρίμηνο στο 2,33%, πράγμα που σημαίνει πως οι επενδυτές ανησυχούν για τις βραχυπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές των ΗΠΑ. Ο συγκεκριμένος δείκτης αποτελεί αξιόπιστο σημάδι επερχόμενης ύφεσης και το προειδοποιητικό σήμα που στέλνει σήμερα είναι το ισχυρότερο από το 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή