Στο 1,25% μειώθηκαν τα επιτόκια στην Αυστραλία

Στο 1,25% μειώθηκαν τα επιτόκια στην Αυστραλία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε χθες το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο επίπεδο-ρεκόρ 1,25% και άφησε να εννοηθεί πως θα χαλαρώσει ακόμη περισσότερο τη νομισματική πολιτική της εν μέσω αυξημένων ανησυχιών περί επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας των εντάσεων στο εμπόριο. Η χθεσινή μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης ήταν η πρώτη εδώ και τρία χρόνια, ενώ σήμερα τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας για το πρώτο τρίμηνο αναμένεται να δείξουν πως η αυστραλιανή οικονομία αναπτύχθηκε με τον ασθενέστερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας.

Ο Αυστραλός κεντρικός τραπεζίτης Φίλιπ Λόου δήλωσε χθες πως η μείωση έχει ως στόχο να υποστηρίξει την απασχόληση και τον πληθωρισμό, ο οποίος κινείται σταθερά κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο 2% με 3%. «Είναι πιθανό το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων να αρκεί – ότι απλώς θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Αλλά είναι επίσης πιθανό το τρέχον επίπεδο επιτοκίων να μην είναι επαρκές. Δεδομένου αυτού, η πιθανότητα χαμηλότερων επιτοκίων δανεισμού παραμένει στο τραπέζι», είπε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας. Η αγορά θεωρεί πως είναι 50-50 οι πιθανότητες για μία ακόμη μείωση του βασικού επιτοκίου στο 1% τον Ιούλιο. Η Αυστραλία δεν έχει βιώσει οικονομική ύφεση από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με πτώση των τιμών κατοικιών, άνοδο της ανεργίας, ληθαργική κατανάλωση και χαμηλό πληθωρισμό. Η κατανάλωση των νοικοκυριών αποτελεί μεγάλη πηγή ανησυχίας για την κεντρική τράπεζα, διότι μειώνεται εξαιτίας του πολύ χαμηλού ρυθμού αύξησης των πραγματικών μισθών και της πτώσης των τιμών κατοικιών, ενώ συνεισφέρει το 56% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή