Στο στόχαστρο των εποπτικών αρχών οι τεχνολογικοί κολοσσοί

Στο στόχαστρο των εποπτικών αρχών οι τεχνολογικοί κολοσσοί

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών θα βρεθούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Σίλικον Βάλεϊ, Apple, Google, Amazon και Facebook, ώστε να διαπιστωθεί εάν παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες εκμεταλλευόμενες την τεράστια επίδρασή τους στην αγορά. Αυτή η άνευ προηγουμένου έρευνα υποδηλώνει ότι το αμερικανικό Κογκρέσο και η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα τηρήσουν σκληρότερη στάση απέναντι στους ισχυρούς του κλάδου της τεχνολογίας.

Σε εξονυχιστική έρευνα πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο απέκτησε αρμοδιότητα για την εξέταση της Apple και της Google, θυγατρικής της Alphabet. Αντίστοιχα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) θα αναλάβει την έρευνα των Amazon και Facebook. Παρότι δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο το ακριβές αντικείμενο της έρευνας, αυτή πρόκειται να επικεντρωθεί σε ζητήματα αντιμονοπωλιακής στρατηγικής, ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παράλληλη έρευνα θα διενεργήσει η επιτροπή δικαιοσύνης της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με τον ανταγωνισμό μεταξύ των τεχνολογικών εταιρειών, τις αντιμονοπωλιακές στρατηγικές των «κυρίαρχων εταιρειών», αλλά και για να εξακριβώσει αν επαρκούν οι ισχύοντες νόμοι. «Προκύπτουν όλο και περισσότερες αποδείξεις ότι μια χούφτα εταιρείες έχουν έρθει για να αποκτήσουν έλεγχο σε βασικές αρτηρίες στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στη μετάδοση περιεχομένου και στις επικοινωνίες», υποστήριξε ο κ. Τζέραλντ Νάντλερ, πρόεδρος της επιτροπής. «Δεδομένης της αυξανόμενης τάσης για συγκέντρωση ισχύος, είναι ζωτικής σημασίας να ερευνήσουμε την τρέχουσα κατάσταση του ανταγωνισμού στον κλάδο της τεχνολογίας και την αποδοτικότητα των αντιμονοπωλιακών κανόνων», συμπλήρωσε ο κ. Νάντλερ.

Η απόφαση των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ να εξετάσουν εις βάθος τις στρατηγικές των γιγαντιαίων τεχνολογικών εταιρειών δημιούργησε τεράστια πίεση στον κλάδο, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των μετοχών τη Δευτέρα. Μετά τη διαρροή της είδησης, η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τεχνολογικών κολοσσών υποχώρησε κατά 133 δισ. δολάρια. Ωστόσο, οι μετοχές των Amazon, Google και Apple ανέκαμπταν χθες αργά το απόγευμα από 1,28% έως 3,55%, ενώ της Facebook υποχωρούσε κατά 0,04%.

Παλαιότερες κατηγορίες

Στο παρελθόν η Apple κατηγορήθηκε από τη Spotify, εταιρεία μετάδοσης μουσικού περιεχομένου, ότι εκμεταλλεύεται την επιρροή που ασκεί στην αγορά, υποχρεώνοντας παρόχους εφαρμογών για το κινητό να συνεργαστούν με αυτή. Την κατηγορία εξετάζει ήδη η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ούτε όμως η Google θα βρεθεί για πρώτη φορά στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών. Η εταιρεία έχει πληρώσει επανειλημμένως πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, με το πιο πρόσφατο του Μαρτίου να αγγίζει το 1,7 δισ. δολ.

Σε αμέτρητα σκάνδαλα σχετικά με την πώληση προσωπικών δεδομένων και τη διακίνηση «fake news» έχει εμπλακεί  στο παρελθόν η Facebook, μητρική των Instagram και WhatsApp, η οποία έχει περισσότερους από 1,5 δισεκατομμύριο χρήστες σε καθημερινή βάση. Ερευνα της FTC για τη Facebook, όσον αφορά την παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων 87 εκατομμυρίων χρηστών, έχει ήδη ξεκινήσει, και η εταιρεία αναμένει πρόστιμο έως και 5 δισ. δολαρίων, όπως είχε γνωστοποιήσει τον Απρίλιο.

Η Amazon έχει κατηγορηθεί κατ’ επανάληψη για στραγγαλισμό των μικρών επιχειρήσεων λιανικής, οι οποίες οφείλουν να πληρώσουν το κόστος της διαφήμισης για να προβληθούν στην ιστοσελίδα της και να ανταγωνιστούν την ίδια την Amazon και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της εταιρείας. Αρκετά μέλη του Κογκρέσου έχουν υποστηρίξει ότι οι χαμηλές τιμές των προϊόντων της Amazon έχουν οδηγήσει πολλές παραδοσιακές αλυσίδες λιανικών πωλήσεων σε κλείσιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή