ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώνει δραστηριότητες στην Κίνα η Samsung

Μειώνει δραστηριότητες στην Κίνα η Samsung

Απολύσεις και μείωση της παραγωγής ανακοίνωσε η Samsung για το μοναδικό εργοστάσιό της στην Κίνα, καθώς η νοτιοκορεατική εταιρεία «στραγγαλίζεται» από τους τοπικούς γίγαντες του κλάδου, όπως η Huawei και η Xiaomi.

Το μερίδιο της Samsung στην Κίνα, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για smartphones παγκοσμίως, έχει συρρικνωθεί σε μόλις 1%, ενώ το 2013 κατείχε 20%, σύμφωνα με τη Strategy Analytics. Παρότι οι πωλήσεις της νοτιοκορεατικής εταιρείας στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 40% τo πρώτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2018, οι πωλήσεις της παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. «Οι πωλήσεις κινητών στην Κίνα ανέκαμψαν ελαφρώς στην αρχή του έτους, αλλά δύσκολα αναμένεται κάποια μεγάλη βελτίωση», δήλωσε στους Financial Times ο Λι Σιουνγκ Γου, αναλυτής στην IBK Securities.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός smarphones παγκοσμίως προχωρεί την τελευταία δεκαετία σε μεταφορά των εργοστασίων του από την Κίνα σε χώρες της Ασίας με φθηνότερο εργατικό δυναμικό, όπως στο Βιετνάμ και στην Ινδία, προκειμένου να αντισταθμίσει το συνεχώς αυξανόμενο κόστος εργασίας στην Κίνα. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν πως η κατάσταση πρόκειται να κλιμακωθεί λόγω των εξελίξεων στον εμπορικό πόλεμο και συνεπώς το εναπομείναν εργοστάσιο της Samsung στην Κίνα αναμένεται να κλείσει οριστικά. «Στο παρελθόν, η Samsung χρειαζόταν τα εργοστάσια παραγωγής smartphone στην Κίνα εξαιτίας των χαμηλών μισθών και της τεράστιας αγοράς της χώρας. Ωστόσο, τέτοια προνόμια δεν υφίστανται πλέον και η Samsung δεν έχει πια λόγο να συνεχίσει να παράγει κινητά στην Κίνα», σχολίασε στους FT αναλυτής της Nomura.