Φόβοι ότι το «οπλοστάσιο» της ΕΚΤ εξαντλείται

Φόβοι ότι το «οπλοστάσιο» της ΕΚΤ εξαντλείται

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινούνταν χθες οι δείκτες στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο, όπως και ορισμένοι εκ των δεικτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε προς το δολάριο. Ορισμένοι επενδυτές ανέμεναν πιο επιθετικές κινήσεις από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, για τον οποίο εκτιμούν πως εξάντλησε τα περιθώρια παρέμβασής του, ώστε να αναζωογονήσει τον μηχανισμό της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της τράπεζας, ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως τα επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν ως έχουν τουλάχιστον έως το πρώτο ήμισυ του 2020 και, επιπλέον, ανακοίνωσε μακράς διαρκείας ευνοϊκά δάνεια με αποδέκτριες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Κατόπιν παρατηρήθηκε κινητικότητα στα γερμανικά ομόλογα, με τις αποδόσεις των δεκαετών να υποχωρούν στα χαμηλά επίπεδα του -0,24%, αν και στη συνέχεια ενισχύθηκαν στο -0,23%. Το ευρώ προς το δολάριο εμφάνισε άνοδο σε ποσοστό 0,66% στο 1,1293 δολάριο.

Οι τιμές του πετρελαίου χθες στην αγορά εμπορευμάτων είχαν δείξει σχετική σταθεροποίηση, καθώς κατά την προηγούμενη συνεδρίαση είχαν υποχωρήσει στα χαμηλά πενταμήνου. H τιμή του αργού Νέας Υόρκης εξασθένησε σε ποσοστό 0,23%, στα 51,56 δολάρια το βαρέλι.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με απώλειες οριακές της τάξης του 0,02%, ο DAX στη Φρανκφούρτη και στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,23% και με -0,26%, αντίστοιχα. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,55%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με +0,11% και με +0,20% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. «Οι πωλήσεις αξιών στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου ξεκίνησαν επειδή οι επενδυτές είχαν υπολογίσει πως θα υπάρξει κάποια μείωση στο κόστος δανεισμού», παρατηρεί η Σουμπάντρα Ρατζάπα, διευθύντρια του τμήματος στρατηγικής επιτοκίων της SG Corporate & Investment Banking στη Ν. Υόρκη. Το ισχυρότερο ευρώ έπληξε τους δείκτες στα χρηματιστήρια Φρανκφούρτης και Παρισιού, όπου είναι εισηγμένες πολλές εξαγωγικές εταιρείες – ένα ενισχυμένο ευρώ σημαίνει πως καθίστανται ακριβότερα τα ευρωπαϊκά προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού. Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών αρχικώς είχαν άνοδο λόγω των νέων δανείων που ανακοίνωσε γι’ αυτές η ΕΚΤ, αλλά μετά υποχώρησαν, διότι δεν ήταν τόσο γενναιόδωρα όσο είχαν αρχικά ελπίσει επενδυτές και αναλυτές. Στην αμερικανική αγορά, πριν από το κλείσιμο, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 είχαν άνοδο κατά 0,67% και 0,63%, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή