Απειλές ξανά από τον Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή επιπλέον δασμών στην Κίνα

Απειλές ξανά από τον Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή επιπλέον δασμών στην Κίνα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε χθες από την Ιρλανδία τις απειλές του για τη φορολόγηση σχεδόν όλων των εισαγωγών από την Κίνα, επιβάλλοντας δασμούς σε προϊόντα συνολικής αξίας 300 δισ. δολαρίων «τουλάχιστον». Ο Τραμπ έχει ήδη φορολογήσει εισαγωγές από την Κίνα της τάξεως των 200 δισ. δολαρίων. 

Από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε πως οι απειλές για την επιβολή νέων δασμών πλήττουν το επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα, με κίνδυνο να προκληθεί επιβράδυνση της ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, η Λαγκάρντ είπε πως δεν διαφαίνεται ύφεση στον ορίζοντα. Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ υπολογίζουν πως ελλοχεύει κίνδυνος να ανακοπεί ένα 0,5% ή 455 δισ. δολάρια από την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2020, εξαιτίας των δασμών και της ευρύτερης πολιτικής προστατευτισμού που εφαρμόζει ο Τραμπ.

Αναλυτές της αγοράς, ωστόσο, προειδοποιούν για τις πολλαπλές επιπτώσεις των εμπορικών πολέμων του προέδρου των ΗΠΑ. Η ING εκτιμά πως το παγκόσμιο εμπόριο διανύει φέτος το χειρότερο έτος από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με τον όγκο των συναλλαγών να ενισχύεται κατά μόνον 0,3%. Ο Τζέιμς Μακ Κόρμακ, υψηλόβαθμο στέλεχος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, εξέφρασε φόβους για παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα. «Οι δύο ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου μπορεί να καταλήξουν σε παράλληλα μονοπάτια, χωρίς να συνεργάζονται μεταξύ τους, κατάσταση που θα επιφέρει μεγάλες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία», σχολίασε ο Μακ Κόρμακ από την Αγία Πετρούπολη, όπου λαμβάνει χώρα το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ.

Εκτός του μετώπου που έχει ανοίξει με την Κίνα, ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε οξυμένη εμπορική αντιπαράθεση και με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Μεξικό. Το Μεξικό είναι σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες ασκούν πιέσεις για να περιοριστεί η παράνομη μετανάστευση από τη γειτονική τους χώρα προς τα αμερικανικά σύνορα. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει με την επιβολή δασμών 5% στις εισαγωγές από το Μεξικό από τις 10 Ιουλίου, οι οποίοι θα αυξάνονται προοδευτικά στο 25% μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν περιορίσει τον αριθμό των παράνομων μεταναστών που περνούν τα σύνορα των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Τζον Γουόλντρον, δήλωσε χθες πως «το Μεξικό θα πρέπει να ανησυχεί, καθώς είναι τεράστιος ο όγκος του εμπορίου με τις ΗΠΑ. Πέρυσι, οι εισαγωγές αγαθών από το Μεξικό στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 346,5 δισ. δολάρια.  H Goldman Sachs, τέλος, εστιάζει στις απειλές του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αμερικανικής τράπεζας, έχουν διπλασιαστεί οι πιθανότητες να φορολογήσει τις εισαγωγές αυτοκινήτων στο 40%, εξέλιξη που θα έχει βαριές συνέπειες στην Ε.Ε., αλλά και στην Ιαπωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή