Νέο πρόστιμο στις τράπεζες για τη χειραγώγηση των αγορών νομισμάτων

Νέο πρόστιμο στις τράπεζες για τη χειραγώγηση των αγορών νομισμάτων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμα συνολικού ύψους 90 εκατ. ελβετικών φράγκων (80 εκατ. ευρώ) επιβλήθηκαν εις βάρος τεσσάρων τραπεζών –Barclays, Citigroup, JPMorgan και Royal Bank of Scotland (RBS)– από την Ελβετία για τη χειραγώγηση των αγορών συναλλάγματος. Τον περασμένο μήνα, είχε ανακοινωθεί πως οι τέσσερις τράπεζες θα πληρώσουν πρόστιμο 1,07 δισ. ευρώ στην Κομισιόν για την ίδια υπόθεση, με την αρμόδια επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ να δηλώνει πως «η συμπεριφορά αυτών των τραπεζών υποβάθμισε το κύρος του κλάδου εις βάρος της ευρωπαϊκής οικονομίας και των καταναλωτών». Σύμφωνα με το πόρισμα της ελβετικής αρχής ανταγωνισμού (WEKO), ένας μεγάλος όγκος συναλλαγών μεταξύ αυτών των τραπεζών ήταν προσυμφωνημένος, οδηγώντας στη χειραγώγηση των αγορών νομισμάτων, όπου πραγματοποιούνται πράξεις τρισεκατομμυρίων σε καθημερινή βάση. Πρόστιμο καλείται να πληρώσει, επίσης, η ιαπωνική MUFG Bank.

Το σκάνδαλο χειραγώγησης των αγορών συναλλάγματος ξέσπασε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και τη συνακόλουθη κρίση δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη, πλήττοντας ακόμη το κύρος του παγκόσμιου τραπεζικού κλάδου, που ήδη θεωρούνταν υπεύθυνος για αλόγιστη χορήγηση δανείων και κατάχρηση της ισχύος του απέναντι στους ανυποψίαστους επενδυτές. Το σκάνδαλο χειραγώγησης των αγορών νομισμάτων απασχόλησε τις αρμόδιες εποπτικές αρχές σε διάφορες γωνιές του κόσμου από την Ασία μέχρι την Ευρώπη.

Δεν ήταν δε μόνο ένα, αλλά δύο τα καρτέλ με διαπραγματευτές από διαφορετικές τράπεζες που προγραμμάτιζαν εκ των προτέρων τις συναλλαγές τους σε ευρώ, δολάρια ΗΠΑ, στερλίνες και γιεν εκ μέρους μεγάλων πελατών, όπως είναι τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι διαχειριστές κεφαλαίων. Από το 2007 μέχρι το 2013, στελέχη των Barclays, Citigroup, JPMorgan, Royal Bank of Scotland (RBS) and UBS συντόνιζαν τις δραστηριότητές τους μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων. Από το 2009 μέχρι το 20W12 λειτουργούσε άλλο καρτέλ ανάμεσα σε διαπραγματευτές των Barclays, MUFG Bank, RBS και UBS. Η UBS απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και δεν πλήρωσε κανένα πρόστιμο, διότι αποκάλυψε στις Αρχές την ύπαρξη των καρτέλ. Η WEKO ανακοίνωσε επίσης πως ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για την Julius Baer και την Zuercher Kantonalbank.

Πρόστιμα δισεκατομμυρίων επιβλήθηκαν για το ίδιο σκάνδαλο το 2014 και το 2015 από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή