Εξετάζεται η συγχώνευση μεταξύ Commerzbank και ING

Εξετάζεται η συγχώνευση μεταξύ Commerzbank και ING

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H γερμανική κυβέρνηση ερευνά τις πιθανότητες μιας συγχώνευσης ανάμεσα στην Commerzbank και την ολλανδική ING Groep για να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός όμιλος με ισχυρή παρουσία στον κλάδο. Το πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε χθες πως τον Μάιο συναντήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Βόπκε Χούκστρα, με τον υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Γεργκ Κούκις, στο Βερολίνο. Εκεί συζήτησαν διάφορες πτυχές μιας ενδεχόμενης συγχώνευσης ανάμεσα στην Commerzbank και την ING, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης των κεντρικών γραφείων στη Γερμανία. Η Commerzbank είναι μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη, ενώ το γερμανικό δημόσιο διατηρεί μερίδιο 15,5% στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Προ μηνών, ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς είχε ταχθεί υπέρ μιας συγχώνευσης ανάμεσα στην Deutsche Bank και την Commerzbank, με στόχο, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, τη δημιουργία ενός εθνικού πρωταθλητή στον τραπεζικό κλάδο. Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο γερμανικές τράπεζες –λόγω και της έντονης αντίδρασης συνδικάτων και μετόχων–, ο Σολτς άλλαξε το αφήγημά του υποστηρίζοντας τη δημιουργία ενός ισχυρού ομίλου μέσω μιας διασυνοριακής συμφωνίας. «Χρειαζόμαστε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες στη Γερμανία», είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομιών λίγο αφότου είχε γίνει γνωστό πως δεν θα ευοδωθεί μια συμφωνία ανάμεσα στην Deutsche Bank και την  Commerzbank.

Σε αυτή τη φάση, το Βερολίνο ζυγίζει τις διαθέσεις των επενδυτών στο ενδεχόμενο μιας συγχώνευσης ανάμεσα στην Commerzbank και την ING. Αλλά δεν πιέζει για τη σύναψη μιας συμφωνίας στο άμεσο μέλλον. Πάντως, οι επενδυτές φαίνεται να αποδέχονται ένα τέτοιο σενάριο. Χθες, η μετοχή της Commerzbank στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σημείωνε άνοδο έως και 4% μετά την είδηση για την πιθανότητα συμφωνίας με τον ολλανδικό χρηματοπιστωτικό όμιλο. Κέρδη της τάξεως του 2% παρουσίασε, επίσης, η μετοχή της ING.

Η ING έχει προσεγγίσει τη Γερμανία με διάφορους τρόπους, ώστε να καλλιεργήσει ένα θετικό κλίμα για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Commerzbank. Πρόσφατα πραγματοποίησε επενδυτικό συνέδριο (investor day) στη Φρανκφούρτη, αποτυπώνοντας την έντονη παρουσία της στον γερμανικό τραπεζικό κλάδο. Προσφέρθηκε επίσης να μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία από το Αμστερνταμ στη Φρανκφούρτη και δεσμεύτηκε πως θα καταργήσει λιγότερες θέσεις εργασίας, αντί των 30.000 απολύσεων που φημολογούνταν πως θα γίνονταν σε μια συμφωνία Commerzbank – Deutsche Bank, σύμφωνα με πληροφορίες του Manager Magazin.

Ενδιαφέρον για την εξαγορά της Commerzbank έχει εκδηλώσει επίσης η ιταλική UniCredit. Πρόσφατα, όμως, ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Ζαν Πιερ Μουστιέ, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του Bloomberg πως είναι πολλά τα εμπόδια όσον αφορά τη σύναψη συμφωνιών στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Οικονομικοί αναλυτές έχουν τονίσει την ανάγκη συμμαχιών στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Economist τον Απρίλιο, οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών υπολογιζόταν πως είχαν χάσει το 22% της αξίας τους σε διάστημα 12μήνου λόγω της υποτονικής κερδοφορίας τους, του ξεσπάσματος μιας σειράς σκανδάλων αλλά και της αδυναμίας τους να περιορίσουν τις δαπάνες. Μάλιστα, το ζήτημα της αντιμετώπισης των περιστατικών με το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος ετέθη ξανά στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Μάριο Ντράγκι μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε πως θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή αρχή που να έχει αρμοδιότητες στην καταπολέμηση σκανδάλων σχετικών με το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, όπου πρόσφατα βρέθηκαν εμπλεκόμενες οι σκανδιναβικές Danske Bank και Swedbank, αλλά και η Deutsche Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή