Αυξημένες προσδοκίες μείωσης επιτοκίων από Fed

Αυξημένες προσδοκίες μείωσης επιτοκίων από Fed

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ προχώρησε ομόφωνα στη λήψη δύο αποφάσεων: (i) ανακοίνωση λεπτομερειών για τους ακριβείς όρους του νέου στοχευόμενου προγράμματος μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης των τραπεζών (TLTRO III) και (ii) αλλαγή φρασεολογίας της μελλοντικής καθοδήγησης για την πορεία των επιτοκίων (forward guidance). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μάριο Ντράγκι, δεδομένου ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τον αυξημένο προστατευτισμό, το Brexit και το διεθνές εμπόριο παρατείνεται περισσότερο από όσο αναμενόταν στην προηγούμενη συνεδρίαση τον Μάρτιο, η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ η μέχρι πρότινος άποψη ήταν για σταθερά επιτόκια έως το τέλος του 2019.

Ο κ. Ντράγκι αρνήθηκε ότι η επόμενη κίνηση των επιτοκίων είναι πιο πιθανό να είναι ανοδική παρά καθοδική και έκανε γνωστό ότι ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου έθεσαν ως θέμα συζήτησης το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, επιλογή που –σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ– είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει η κεντρική τράπεζα εάν οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης επιδεινωθούν. Οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι καθώς και πρόσφατα σχόλια του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι η Τράπεζα παρακολουθεί με προσοχή τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στην οικονομία των ΗΠΑ και θα ενεργήσει «ανάλογα» προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη, ενίσχυσαν την άποψη για χαλαρότερη νομισματική πολιτική από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, αν χρειαστεί, ώστε να αποφευχθεί μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και της Γερμανίας παρέμειναν και αυτή την εβδομάδα σε ανοδική πορεία, ενώ το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε εν μέσω αυξημένων προσδοκιών για χαμηλότερα επιτόκια από τη Fed στο άμεσο μέλλον.

Χαρακτηριστικά, η προθεσμιακή αγορά τιμολογεί με πιθανότητα περίπου 65% μείωση 25 μ.β. στα επιτόκια στη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο, έναντι 35% μόλις πριν από δύο εβδομάδες (πριν τη νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας), ενώ το ενδεχόμενο μιας τέτοιας κίνησης μέχρι το τέλος του έτους προεξοφλείται σχεδόν πλήρως. Η γενικότερη αποδυνάμωση του δολαρίου ευνόησε το ευρώ, το οποίο βρέθηκε λίγο πάνω από τα 1,1300 δολ. την Πέμπτη, για πρώτη φορά τον τελευταίο ενάμισι μήνα, πριν υποχωρήσει στην περιοχή του 1,1260 την επόμενη ημέρα, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, παραμένοντας όμως περίπου 1,0% ενισχυμένο σε εβδομαδιαία βάση.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή