ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη μείωση βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία

Μεγάλη μείωση βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία

Δυσμενείς ήταν οι χθεσινές εξελίξεις για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, διότι η βιομηχανική παραγωγή της τον Απρίλιο υποχώρησε περισσότερο από ποτέ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Λίγο αργότερα, η Kεντρική Τράπεζα (Bundesbank) αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την πορεία της εθνικής οικονομίας, υποδηλώνοντας τον παρατεταμένα βραδύ βηματισμό της. Συγκεκριμένα, προέβλεψε ανάπτυξη δραστικά μειωμένη στο 0,6% εφέτος από την αρχική εκτίμηση του 1,6% τον Δεκέμβριο του 2018, αν και η αναθεώρηση συμβαδίζει με προσεγγίσεις και άλλων φορέων και αναλυτών. «Μετά μία περίοδο ζωηρής ανάπτυξης η γερμανική οικονομία αποθερμαίνεται σε αξιοσημείωτο βαθμό», παρατηρεί η τράπεζα και αυτό το αποδίδει στην εξασθενημένη ζήτηση για εισαγωγές. Πάντως, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, προέβη σε σχόλια τα οποία αντιστάθμιζαν κάπως τα δεδομένα, επισημαίνοντας ότι κατά την εκτίμησή του το δεύτερο εξάμηνο θα είναι καλύτερο για τη γερμανική οικονομία.

Βιομηχανία 

Η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο εμφάνισε εξασθένηση κατά 1,9%, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2015, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει κάμψη μόλις 0,4%.

Δραστική υποχώρηση εμφάνισαν και οι επενδύσεις και η παραγωγή ενδιάμεσων προϊόντων. Οι δε εξαγωγές τον Απρίλιο ελαττώθηκαν κατά 3,7%, πτώση η οποία ήταν και πάλι η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2015. Είναι αναμενόμενο να πλήττεται η παραγωγή των γερμανικών εργοστασίων, εφόσον η οικονομία της Ευρωζώνης ανακόπτει ταχύτητα, οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώνονται, οι εμπορικές διενέξεις στο διεθνές σκηνικό οξύνονται και η διεθνής ζήτηση αποδυναμώνεται.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβληματίζεται, φοβούμενη μήπως η εξασθένηση αυτή επεκταθεί και σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Μέχρι στιγμής έχει αναλάβει ο κλάδος παροχής υπηρεσιών να στηρίζει τη ζήτηση. Μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι συνόψισε το πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση, αφότου δεσμεύθηκε για περαιτέρω κινητοποίηση εάν παραστεί ανάγκη. «Το μείζον ζήτημα είναι το εξής: πόσο καιρό ακόμα μπορεί το υπόλοιπο τμήμα της οικονομίας να παραμένει προφυλαγμένο από την εξασθένηση του κλάδου της μεταποίησης, η οποία παρατείνεται; Πιστεύω ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έχει αυτό ακριβώς κατά νου, ότι επισημαίνει πως βρίσκεται σε εγρήγορση», υπογράμμισε, εν κατακλείδι.