ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνεται η συμφωνία ΟΠΕΚ – Ρωσίας για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Παρατείνεται η συμφωνία ΟΠΕΚ – Ρωσίας για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Ανέκαμψαν χθες οι τιμές του πετρελαίου από τα χαμηλά πέντε μηνών, καθώς όλα δείχνουν πως η ντε φάκτο ηγετική δύναμη του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, έχει ήδη συμφωνήσει με τη Μόσχα να παρατείνουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους τη μεταξύ τους συμφωνία για μείωση της παραγωγής «μαύρου χρυσού». Ετσι, η τιμή του αργού ΗΠΑ κυμαινόταν αργά χθες σε επίπεδα γύρω στα 53,81 δολάρια το βαρέλι και του Brent τα 63,13 δολάρια το βαρέλι.

Οι χώρες-μέλη του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου συναντήθηκαν χθες στη Ρωσία, στο πλαίσιο διεθνούς οικονομικού φόρουμ. Ενόψει του τέλους Ιουνίου, οπότε λήγει η υφιστάμενη συμφωνία μεταξύ τους, αντήλλαξαν απόψεις για τον αντίκτυπο που θα έχει στις τιμές του πετρελαίου η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και για τις δυνατότητές τους να επεκτείνουν τη συνεργασία τους. Ενδεικτική των προθέσεών τους για παράταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής ήταν η δήλωση του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου Χαλίντ Αλ Φαλίχ ότι  «δεν υφίσταται θέμα αν θα παρατείνουμε τη συμφωνία ή όχι, καθώς η παράταση είναι ήδη στις αποσκευές του ΟΠΕΚ».

Ο Σαουδάραβας υπουργός προσέθεσε, πάντως, πως το ζήτημα είναι ποια συνεννόηση θα γίνει με τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός ΟΠΕΚ αν προκύψει ότι χρειάζεται κάποιου είδους προσαρμογή των ποσοστώσεων παραγωγής σε σχέση με εκείνες του πρώτου εξαμήνου. Εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί περαιτέρω μείωση της παραγωγής, αλλά τα επίπεδα των ποσοστώσεων «θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί στο Ιράν, στη Βενεζουέλα και σε άλλες χώρες». Από την πλευρά του, ο Ρώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Νόβακ τόνισε πως «τώρα καθοριστικοί παράγοντες είναι οι οικονομικές κυρώσεις και ο πόλεμος των δασμών» που διαμορφώνουν μια «όχι θετική» εικόνα στην αγορά πετρελαίου. Τόνισε, έτσι, πως ενδεχόμενη νέα συμφωνία στους κόλπους του ΟΠΕΚ «θα είναι καλό εργαλείο προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αβεβαιότητα».

Οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ δεν ανακοίνωσαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα επίπεδα παραγωγής, ούτε όρισαν ημερομηνία για την επόμενη συνάντησή τους. Οπως υπογραμμίζουν αναλυτές της αγοράς, τα συμφέροντα των διαφόρων πετρελαιοπαραγωγών χωρών δεν συγκλίνουν, ενώ την ίδια στιγμή επικρατεί μεγάλη αστάθεια στην αγορά. Κάθε συμφωνία μεταξύ τους  καθίσταται πιο δύσκολη, σε μια στιγμή που η αγορά πετρελαίου υφίσταται τον αντίκτυπο από τους εμπορικούς πολέμους του Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, όμως, έχει διακοπεί η προσφορά από τη Βενεζουέλα, καθώς η χώρα έχει βυθιστεί σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, αλλά και από το Ιράν, που αδυνατεί να εξάγει, καθώς η Ουάσιγκτον έχει επαναφέρει το εμπάργκο κατά της Τεχεράνης.