Κέρδισαν 100 εκατ. λίρες οι εταιρείες συμβούλων λόγω του Brexit

Κέρδισαν 100 εκατ. λίρες οι εταιρείες συμβούλων λόγω του Brexit

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαδικασίες προετοιμασίας για το Brexit έχουν κοστίσει στη βρετανική κυβέρνηση σχεδόν 100 εκατ. λίρες σε αμοιβές συμβουλευτικών εταιρειών, ανακοίνωσε χθες το βρετανικό ελεγκτικό συνέδριο (National Audit Office, ΝΑΟ). Το ΝΑΟ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την έλλειψη διαφάνειας, καθώς δεν δημοσιεύτηκαν εγκαίρως οι λεπτομέρειες των συμβάσεων, ενώ τα κονδύλια που καταναλώθηκαν είναι αρκετά υψηλότερα από τα 65 εκατ. στερλίνες που είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Ο νόμος επιβάλει τη δημοσίευση των συμβάσεων ανάμεσα σε υπουργεία και τρίτους εντός 90 ημερών, αλλά το ΝΑΟ διαπίστωσε πως παρέρχονταν 119 ημέρες, κατά μέσον όρο, για να γνωστοποιηθούν γενικές πληροφορίες. Οι δημόσιες δαπάνες για τις υπηρεσίες συμβουλευτικών υπηρεσιών ανέρχονται συνολικά σε 100 εκατ. στερλίνες, σύμφωνα με το ΝΑΟ.

Η Deloitte έχει εισπράξει τα περισσότερα κονδύλια, καλύπτοντας το 22% του λογαριασμού που έχει επωμισθεί το βρετανικό δημόσιο. Ακολουθούν οι PA Consulting (19%), PwC (18%), EY (15%), Bain & Company (11%) και Boston Consulting Group (10%), σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC. Σε πολλές από αυτές τις συμβάσεις δόθηκε παράταση, αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες ύστερα από την αναβολή που συμφωνήθηκε ανάμεσα σε Λονδίνο και Ε.Ε. για το Brexit, από τα τέλη Μαρτίου για τις 31 Οκτωβρίου. «Τα τμήματα των υπουργείων εξακολουθούν να δαπανούν κονδύλια σε συμβουλευτικές υπηρεσίες για το Brexit, οδηγώντας σε αύξηση τις δημόσιες δαπάνες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΝΑΟ. Το βρετανικό ελεγκτικό συνέδριο άσκησε επίσης κριτική για την ανεπαρκή στελέχωση του κρατικού μηχανισμού ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην πρόκληση του Brexit. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης υπεραμύνθηκε των δαπανών τονίζοντας πως είναι προτιμότερο να ζητείται η παροχή υπηρεσιών από τρίτους για την εκτέλεση βραχυπρόθεσμων σχεδίων.

Τα στοιχεία του NAO δημοσιεύονται σε μια περίοδο που έχει εκτοξευθεί στα ύψη η αβεβαιότητα για το Brexit, μετά την παραίτηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Κανείς δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξει συμφωνία για το Brexit. Οι συνθήκες παραμένουν άγνωστες και είναι ισχυρός ο κίνδυνος μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του γερμανικού ινστιτούτου Berltesmann, ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε. θα οδηγήσει σε ετήσιες απώλειες 57,3 δισ. ευρώ το Ηνωμένο Βασίλειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή