Ανοδικά οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ανοδικά οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ και οι βασικοί δείκτες της Wall Street κινούνταν ανοδικά, καθώς οι επενδυτές επέλεξαν να επικεντρωθούν σε μια εμπορική ανακωχή –μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού– και να ανησυχήσουν αργότερα για τις νέες απειλές Τραμπ κατά της Κίνας. Η προσδοκία πως η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, ενδεχομένως και η ΕΚΤ, θα μειώσει το επόμενο διάστημα τα επιτόκια δανεισμού αποτελεί καλό νέο για τις μετοχές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε χθες με κέρδη 0,2%, με αρκετούς κλάδους να καταγράφουν άνοδο.

Η αυτοκινητοβιομηχανία έκλεισε με άνοδο 0,7% μετά τη δημοσίευση πληροφοριών πως Fiat-Chrysler και Renault εξετάζουν τρόπους ώστε να αναβιώσουν τη συμφωνία συγχώνευσής τους που είχε καταρρεύσει την περασμένη εβδομάδα. Η μετοχή της FCA κατέγραψε άνοδο 1,7% και αυτή της Renault 2,6%. Η μετοχή του βρετανικού τουριστικού ομίλου Thomas Cook έκλεισε ενισχυμένη κατά 17% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι διαπραγματεύεται πώληση μέρους της εταιρείας στην κινεζική Fosun, που κατέχει ήδη το 18%.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,6%, εν μέρει χάρη στην ενίσχυση του δολαρίου κατά 0,24% έναντι δέσμης σημαντικών ξένων νομισμάτων. Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ήταν χθες κλειστό, όπως και αυτό της Βιέννης και αρκετών σκανδιναβικών χωρών λόγω της εορτής του Αγίου Πνεύματος. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε και αυτός με άνοδο, 0,24%. Το ευρώ υποχωρούσε χθες βράδυ έναντι του δολαρίου κατά 0,16% στο 1,1313 μετά τη δημοσίευση της είδησης ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να μειώσει το επιτόκιο δανεισμού για τράπεζες αν επιβραδυνθούν και άλλο η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός. Στη Νέα Υόρκη και οι τρεις βασικοί δείκτες ενισχύονταν μετά τη συμφωνία ΗΠΑ – Μεξικού, που όπως φαίνεται αποτρέπει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές από το Μεξικό. Ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,528% και ο ευρύτερος και αντιπροσωπευτικότερος S&P 500 ενισχυόταν κατά 0,78%, με τον Nasdaq να εμφανίζει τα υψηλότερα κέρδη με άνοδο 1,51%.

Οι επενδυτές είναι πλέον σίγουροι πως η Fed πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού το επόμενο διάστημα. Στους 16 κύκλους μείωσης των επιτοκίων δανεισμού που έχει κάνει η Fed μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά μέσον όρο 10,3%, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Reuters. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή