Νέες απειλές Τραμπ για επιβολή επιπλέον δασμών στην Κίνα

Νέες απειλές Τραμπ για επιβολή επιπλέον δασμών στην Κίνα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μάλλον δεν έλαβε το μήνυμα που έστειλε την Κυριακή το ΔΝΤ, προειδοποιώντας ότι η επίλυση των εμπορικών διαφορών πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τα κράτη-μέλη του G20.

Χθες, ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε να αυξήσει τους δασμούς σε εισαγωγές από την Κίνα, ύψους 300 δισ. δολαρίων τον χρόνο, εάν δεν συναντηθεί μαζί του στην επικείμενη σύνοδο του G20 ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Παράλληλα, υποσχέθηκε να «κάνει κάτι» για τις εισαγωγές γαλλικών κρασιών στις ΗΠΑ, που υποστήριξε ότι δεν υπόκεινται ουσιαστικά σε δασμούς, ενώ η Ε.Ε. επιβάλλει δασμούς στα αμερικανικά κρασιά. Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο Τραμπ είπε ότι θα επιβληθούν αμέσως επιπλέον δασμοί στα κινεζικά αγαθά εάν δεν μεταβεί στη σύνοδο ο Σι. «Ναι, θα επιβληθούν… Και νομίζω πως θα μεταβεί (ο Σι) και πως είναι προγραμματισμένο να έχουμε συνάντηση… Αναμένεται να συναντηθούμε και αν συμβεί αυτό, τότε εντάξει, και αν δεν (συναντηθούμε) – κοιτάξτε, από τη δική μας σκοπιά, η καλύτερη συμφωνία που μπορούμε να έχουμε είναι 25% (αύξηση των δασμών) σε 600 δισ. (εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα».

«Η Κίνα θα συνάψει συμφωνία διότι θα είναι αναγκασμένη να συνάψει συμφωνία», κατέληξε ο Τραμπ. Χθες, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι είναι ανοιχτό στον διάλογο με την Ουάσιγκτον, αλλά δεν επιβεβαίωσε ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση Τραμπ – Σι στη σύνοδο κορυφής του G20 στις 28-29 Ιουνίου στην Ιαπωνία. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είχε δηλώσει στην Ιαπωνία ότι θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπινγκ στη σύνοδο κορυφής του G20. Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πει από τη Γαλλία ότι θα αποφασίσει μετά τη σύνοδο κορυφής του G20 εάν θα αυξήσει τους δασμούς και στις εναπομείνασες εισαγωγές από την Κίνα ύψους 300 δισ. δολαρίων τον χρόνο. Στο θέμα των ευρωπαϊκών κρασιών, η Ε.Ε. επιβάλλει δασμούς από 11 μέχρι 29 σεντ για κάθε μπουκάλι 750 ml, ενώ οι ΗΠΑ δασμούς 5 σεντ για κρασί και 14 σεντ για αφρώδες κρασί. Αναλυτές της Morgan Stanley είχαν προειδοποιήσει επίσης, την περασμένη εβδομάδα, ότι η παγκόσμια οικονομία θα απειληθεί με ύφεση αν αυξήσει ο Τραμπ τους δασμούς στο 25% και στις υπόλοιπες εισαγωγές από την Κίνα ύψους 300 δισ. δολαρίων τον χρόνο. Η εξέλιξη αυτή θα αύξανε και τις πιθανότητες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας ενδεχομένως ακόμη και στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2019, σύμφωνα με αναλυτές της JPMorgan.

Την Κυριακή, στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 δεν είχαν περιλάβει τελικά στο κοινό ανακοινωθέν, κατόπιν αντίρρησης των ΗΠΑ, φράση που ανέφερε ότι «αναγνωρίζουν την πιεστική ανάγκη να επιλυθούν οι εντάσεις στο εμπόριο». Ωστόσο, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε πει τα πράγματα με το όνομά τους: «Τόνισα ότι άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η επίλυση των τρεχουσών εμπορικών διαφορών, περιλαμβανομένων της ακύρωσης των υπαρχόντων δασμών και της αποφυγής (υιοθέτησης) νέων». Κατά την επικεφαλής του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία δείχνει κάποια πρώτα σημάδια σταθεροποίησης, ωστόσο απειλείται από σοβαρούς κινδύνους με σημαντικότερο την υπονόμευση της εμπιστοσύνης εξαιτίας της έντασης στο εμπόριο, που οδηγεί σε μείωση των επενδύσεων. Την προηγούμενη Δευτέρα, το ΔΝΤ είχε προβλέψει πως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας θα μπορούσε να αφαιρέσει 0,5% από το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2020, ενώ οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street είχαν προειδοποιήσει για ύφεση της παγκόσμιας αλλά και της αμερικανικής οικονομίας ακόμη και εντός των επόμενων εννέα μηνών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή