Πολύ μικρές προσδοκίες από μια πολύ κρίσιμη και αβέβαιη συνάντηση στο G20

Πολύ μικρές προσδοκίες από μια πολύ κρίσιμη και αβέβαιη συνάντηση στο G20

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέλλον της διεθνούς οικονομίας πρόκειται να κριθεί σε τρεις εβδομάδες στη σύνοδο του G20, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθούν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σι Τζινπίνγκ. Οι προσδοκίες από τη συνάντηση είναι χαμηλές, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι προετοιμασμένη, όπως επιβεβαιώνουν αποκλειστικές πηγές του Reuters.

Ο Τραμπ ευελπιστεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίστουν από το σημείο που σταμάτησαν τον Μάιο, όπως δήλωσε την Τρίτη στο CNBC o Λάρι Κούντλοου, οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου. «Το καλύτερο αποτέλεσμα από μια συνάντηση Τραμπ – Σι, κάτι που φαντάζει αβέβαιο αυτήν τη στιγμή, θα ήταν μια συμφωνία ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε στο Reuters ο Εσβαρ Πρασάντ, πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για την Κίνα. «Οι προοπτικές ακόμη και για μια προσωρινή και περιορισμένη ανακωχή έχουν εξαφανιστεί και πιθανή έκβαση είναι μια παρατεταμένη περίοδος εμπορικών και ευρύτερων οικονομικών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών», συμπλήρωσε.

Mετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων τον Μάιο, οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι ψυχρές. Ο πρόεδρος Τραμπ αύξησε τους δασμούς στο 25% σε εισαγωγές από την Κίνα ύψους 200 δισ. δολαρίων τον χρόνο. Επιπλέον, όπως αναφέρει ανώνυμη πηγή τoυ Reuters, το Πεκίνο είναι εξοργισμένο με τις κατηγορίες που του προσήψε η Ουάσιγκτον για αθέτηση των υποσχέσεων, ιδιαίτερα όταν βρίσκονταν μια ανάσα πριν από την επίτευξη συμφωνίας.  Πολλές πηγές επιβεβαιώνουν στο Ruters ότι οι δύο πλευρές δεν είναι έτοιμες για μια πιθανή συνάντηση σε τρεις εβδομάδες. Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται συχνά απροετοίμαστος σε συναντήσεις, ωστόσο ο Κινέζος ομόλογός του ενδέχεται να αποφύγει μια τόσο σημαντική συνάντηση, από την οποία κρίνονται πολλά για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, εάν δεν υπάρχουν έστω οι ελάχιστες προϋποθέσεις για μια θετική έκβαση. «Οσον αφορά την Κίνα, το μόνο που έχει σημασία για τον Σι είναι το πρωτόκολλο και να επιβεβαιώσει ότι οι άλλοι τον σέβονται», σύμφωνα με ανώνυμη πηγή του Reuters. «Η Κίνα δεν θα θέλει ο Σι να εμφανιστεί σε μια συνάντηση όπου μπορεί να εκτεθεί», συμπλήρωσε.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, ζήτησε από την αμερικανική και την κινεζική κυβέρνηση να καταστείλουν την εμπορική διαμάχη και να επικεντρωθούν στην επιδιόρθωση του παγκόσμιου συστήματος. «Αυτό σημαίνει την αποφυγή επιβολής δασμών σε αντίποινα και αντ’ αυτού την ανάδειξη των δυνατοτήτων του ηλεκτρονικού εμπορίου και του εμπορίου των υπηρεσιών», δήλωσε χθες η Λαγκάρντ. «Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι υποτονική τα τελευταία έξι χρόνια και οι μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο εγείρουν, ή απειλούν ότι θα εγείρουν, νέα εμπόδια στο εμπόριο. Και αυτό μπορεί να είναι η αρχή για κάτι άλλο, το οποίο θα μπορούσε να μας επηρεάσει με ευρύτερο τρόπο», ανέφερε χθες η Λαγκάρντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή