Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στα βασικά ζητήματα ενός μελλοντικού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, μετά από μεταμεσονύκτιες διαβουλεύσεις, αποφασίζοντας να συνεχίστει η συζήτηση τους επόμενους μήνες, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Επιθυμία των υπουργών ήταν να φθάσουν σε συμφωνία σχετικά με τον αν ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης, θα έπρεπε να χρηματοδοτείται από ειδική φορολογία ή αν θα «τραβούσε» χρήματα από τον συνολικό προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Το μέγεθος του προϋπολογισμού δεν τέθηκε στο τράπεζι, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία ως προς τις πηγές χρηματοδότησης, αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Επίσης, συμφωνία δεν υπήρξε και στο αν ο προϋπολογισμός πρέπει να έχει σταθεροποιητικό ρόλο σε περίπτωση ύφεσης ή αν θα πρέπει να συντελέσει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας για τις χώρες της Ευρωζώνης και τη σύγκλιση μεταξύ τους, υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λέμερ, δήλωνε πώς «για πρώτη φορά, δημιουργούμε έναν λειτουργικό προϋπολογισμό ο οποίος θα βοηθήσει τις χώρες της ευρωζώνης να συγκλίνουν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές», χαρακτηρίζοντας επιτυχία την εξέλιξη αυτή σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Για πρώτη φορά, αρχίζουμε να μελετάμε το μέλλον ως συγκροτημένη ομάδα και να συντονίζουμε την οικονομική μας πολιτική», πρόσθεσε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή