Ντράγκι: Ο πληθωρισμός «κλειδί» για νέα χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ

Ντράγκι: Ο πληθωρισμός «κλειδί» για νέα χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαλαρώσει ξανά την πολιτική της, αν ο πληθωρισμός δεν κινηθεί προς τον στόχο της, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς ότι θα προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη τις επόμενες εβδομάδες.

Η ΕΚΤ δεν έχει επιτύχει από το 2013 τον στόχο της για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%, ενώ η επιβράδυνση της ανάπτυξης έχει αυξήσει τον κίνδυνο μίας περαιτέρω επιβράδυνσης της αύξησης των τιμών, παρά την τεράστια νομισματική στήριξη επί σειρά ετών. «Αν δεν υπάρξει βελτίωση, με αποτέλεσμα να απειλείται η διατηρήσιμη επάνοδος του πληθωρισμού στον στόχο μας, θα απαιτηθεί πρόσθετη στήριξη», είπε ο Ντράγκι στην ετήσια σύνοδο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Υπάρχει ακόμη, πρόσθεσε, «σημαντικό περιθώριο» για περισσότερες αγορές στοιχείων ενεργητικού (ομολόγων).

Η ΕΚΤ μπορεί, επίσης, να προσαρμόσει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της, να μειώσει τα επιτόκια και να λάβει μέτρα που θα περιορίζουν τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την ευελιξία στο πλαίσιο του καταστατικού μας για να εκπληρώσουμε την εντολή μας – και θα το κάνουμε ξανά για να απαντούμε σε κάθε πρόκληση στη σταθερότητα των τιμών στο μέλλον», σημείωσε ο Ντράγκι. Η ΕΚΤ, πρόσθεσε, θα αξιοποιήσει τις επόμενες εβδομάδες για να μελετήσει τις επιλογές της, υπονοώντας ότι η τράπεζα θα λάβει μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα.

Ο Ντράγκι απέρριψε τις ανησυχίες της αγοράς ότι δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα αγορών στοιχείων ενεργητικού, καθώς η ΕΚΤ έρχεται αντιμέτωπη με τα όρια που έχει θέσει η ίδια, περιλαμβανομένου του κανόνα που εμποδίζει την ΕΚΤ να αγοράζει περισσότερο από το ένα τρίτο των ομολόγων κάθε χώρας. Όπως σημείωσε, τα όρια πρέπει να προσαρμόζονται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τράπεζα, ενώ πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι η ΕΚΤ έχει μεγάλη διακριτική ευχέρεια στη χρήση των μέσων της. «Είμαστε δεσμευμένοι και δεν παραιτούμαστε από το να έχουμε χαμηλό πληθωρισμό για πάντα ή ακόμη και τώρα», δήλωσε ο Ντράγκι.

Τα σχόλια Ντράγκι οδηγούν σε πτώση το ευρώ

Ράλι σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές ενώ σημαντική πτώση κατέγραψε το ευρώ σήμερα ως αντίδραση στα σχόλια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αναφέρθηκε στην πιθανότητα νέων μειώσεων των επιτοκίων ή αγοράς στοιχείων ενεργητικού.

Στις 11:45 ώρα Ελλάδας, το ευρώ κατέγραψε πτώση 0,24% στο 1,1191 δολάριο καθώς ο Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να χαλαρώσει και πάλι την πολιτική της εάν ο πληθωρισμός δεν επανέλθει στους στόχους της και ότι υπάρχει ακόμα «σημαντικό περιθώριο» για να κάνει κάτι τέτοιο.

Οι ενδείξεις αυτές έρχονται μια ημέρα πριν την πολυαναμενόμενη απόφαση πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), για την οποία υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ότι ο ομόλογος του Ντράγκι, ο Τζερόμ Πάουελ, πιθανόν θα προετοιμάσει το έδαφος για μείωση των επιτοκίων αργότερα φέτος.

«Σε μερικούς μόλις μήνες, η αγορά έχει αλλάξει από το να καθοδηγείται από τη Fed στο να καθοδηγεί ενεργά τη Fed», έγραψαν σε έκθεσή τους αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα είναι πιθανόν να αφήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού, αλλά οι αγορές προεξοφλούν μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο. Η τρέχουσα συνεδρίαση της Fed αναμένεται να δώσει ενδείξεις για το πόσο έχουν επηρεαστεί οι αξιωματούχοι από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Ο αντίκτυπος των αμερικανικών περιορισμών στις εξαγωγές στην Κίνα ήδη αποτυπώνεται στην Ευρώπη με τη γερμανική εταιρία ολοκληρωμένων κυκλωμάτων Siltronic να προειδοποιεί ότι η διαμάχη θα πλήξει τις πωλήσεις και την κερδοφορία της.

Η εξέλιξη αυτή έπληξε τις ευρωπαϊκές μετοχές τεχνολογίας αλλά η απότομη αντιστροφή της σημερινής πορείας του ευρώ και οι ενδείξεις για μείωση των επιτοκίων οδήγησαν τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX σε άνοδο κατά 0,7% στις 11:37 ώρα Ελλάδας.

Στην Ασία, ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας κατέγραψε άνοδο 0,6%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε πτώση 0,7%.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση 0,2% σήμερα λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη, αν και οι απώλειες ήταν συγκρατημένες εξαιτίας της έντασης στη Μέση Ανατολή ύστερα από τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας εναντίον δεξαμενοπλοίων.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή